25 Nisan 2024 Perşembe

Daniel Peygamber Kabartması ve Yunus Peygamber İşlemeli Mezar Taşı Bulundu

Konya’nın iki ilçesinde Daniel Peygamber kabartması ve Yunus Peygamber işlemeli mezar taşı bulundu. Bulunan Eserler Müze’ye teslim edildi.

NEÜ Edebiyat Fakültesi Erken Hristiyan ve Bizans Sanatları Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mimiroğlu:”Daniel Peygamber kabartması milattan sonra 5. ve 6. yüzyıllardan günümüze kadar gelen bir taş eser. Erken Hristiyanlık döneminde yapılmış eserin nerede kullanıldığının tespiti için çalışmalarımız devam ediyor.”

Beyşehir’de bulunan ve Daniel Peygamber kabartması ile aynı döneme ait olduğu düşünülen Yunus Peygamberi yutan balık figürü ile işlenmiş bir mezar taşı da bulundu.

Beyşehir ilçesinde bulunan ve müzede sergilenen eserin önemine işaret eden Mimiroğlu, şöyle devam etti:

“Peygamber Yunus’u yutan balık kabartması erken Hristiyanlık dönemine ait bir mezar taşında görülüyor. Dönemin en önemli eserlerinden bir tanesidir. Kitabesinde de Yunus Peygamber’in hikayesinden bir sahne olduğunu anlıyoruz. Bu eser, erken dönemde oldukça sık kullanılan bir figürdür. Figürde gemi çapası şeklinde bir haç motifi de yer alıyor. Belki de bulunduğu ilçedeki balıkçılıkla alakalı bir durum söz konusudur. Ama oldukça önemli ve nadide bir eser. Bu figüre günümüzde çok sık rastlamak pek mümkün değil.”

Ayrıca inanç turizmi açısından da bu eserlerin çok önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Mimiroğlu, “Konya çok ciddi bir potansiyele sahip. Bu eserlerle ilgili çalışmaları yurt dışındaki sempozyumlarda anlattığımızda şaşırdıklarını gördük” dedi.

Dünyada bu tür figürlerin bulunduğu eserlere çok sık rastlanmadığına dikkati çeken Mimiroğlu,  son olarak şunları kaydetti:

“Bu eserler özellikle Hristiyanlık dünyası için önemli. Hatta bazıları yurt dışına götürülmüş, bunları da biliyoruz. İnanç turizmi açısından bu eserler çok önemli. Konya, çok ciddi bir potansiyele sahip. Bu eserlerle ilgili çalışmaları yurt dışındaki sempozyumlarda anlattığımızda şaşırdıklarını gördük. Sık rastlanan eserler olmadığı için haliyle şaşırıyorlar. Çok kıymetli eserler ve büyük bir bölümü de müzelerimizde koruma altında. Yabancı yayınlarda bu eserler çok ayrıntılı şekilde ele alındığı için yabancı turistler ciddi ilgi gösteriyor. Anadolu’daki, özellikle Konya’daki eserler yurt dışında çok iyi biliniyor.”

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi