29 Mart 2024 Cuma

Din Adamından Hoşgörü Örneği

Yaklaşık 13 yıldır Yozgat’ın Terzili Mahallesinde Müslüman din görevlisi olarak hizmet eden Metin Halıcı, görevinden arta kalan zamanlarında haftanın belli günlerinde yaklaşık 2000 yıllık Ermeni Kilisesi’ni temizlediğini ve gerekli bakımlarını yaptığını söyledi.

İlk atandığında lojmanın avlusunda kilisenin olmasına çok şaşırdığını ifade eden Halıcı, daha sonra eskiden köy olan mahallesinde Ermenilere ait bir ibadethane olduğunu öğrenince elinden gelen hassasiyeti gösterdiğini dile getirdi. Eşi ve çocuklarının da kilisenin bakım ve temizliği için kendisine yardımcı olduğunu anlatan Halıcı, şunları söyledi:

“Başka dinlerin ibadethanelerine gösterilen saygıdan dolayı, Osmanlı Devleti’nin hoşgörüsünün yaşandığı bu topraklarda, biz de hoşgörü gösterip kiliseyi tertemiz bir şekilde ibadete hazır tutuyoruz. Ermenilerin ibadethanesi burası. Genellikle buraya Ortodoks Gregoryen olanlar geliyor. Benden önceki din görevlisi arkadaşım da aynı hassasiyeti göstermiş, ben de aynı hassasiyetle buranın temizliği ve bakımını yapıyorum. Ayrıca başka dinin ibadethanesi olduğu için özellikle özen gösterip temiz tutuyorum. Eşim ve çocuklarım da alıştı ve kiliseye gerekli hassasiyeti gösterip temizlik konusunda bana yardımcı oluyorlar.”

Halıcı, 1960 yılına kadar yaşayan ancak daha sonra farklı yerlere göç eden Ermeni halkın, yılın belli dönemlerinde eski mahallelerine gelerek tarihi kiliselerinde ibadetlerini yerine getirdiklerini belirtti. Arjantin, ABD ve farklı ülkelerin yanı sıra Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen Ermeniler, Halıcı’nın temizlediği kilisede yılın belli zamanlarında ibadet yapıyor.

“Tertemiz şekilde kiliseyi, ibadete hazır bir şekle getiriyoruz”

Kiliseye ibadete gelenlerin kendisine ve ailesine hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ettiklerini anlatan Halıcı, “Kiliseyi süpürüyorum, halılarını havalandırıyorum. Zeminden aşağıda olduğu için yağmur alıyor, rutubetleniyor. Eşim bazen halıları yıkıyor, kurutuyoruz tekrar seriyoruz. Tertemiz şekilde kiliseyi, ibadete hazır bir şekle getiriyoruz. Buraya ibadete gelenler bizlere teşekkür ediyor” diye konuştu.

Aljazeera’nın haberine göre, kilisenin tarihiyle ilgili kesin bir bilgi olmadığına işaret eden Halıcı, Kültür ve Turizm Bakanlığından gelen rehberlerden aldığı bilgiye göre, kilisenin milattan sonra 120 yılında yapıldığının tahmin edildiğini anlattı.

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi