26 Nisan 2024 Cuma

Dini inancı olanlar daha mutlu!

Pew Research isimli kuruluşun yaptığı son araştırma dini inanca sahip olanlarla, olmayan insanlar arasında çarpıcı bir farkı ortaya koyuyor. Günlük yaşamında dini inancının gereklerini yerine getiren, bir inanç grubuyla ilişkisi olan insanlar bunlara dahil olmayanlara göre daha mutlular.

Çalışmaya göre ayrıca dini katılımcılık, bir inanca katılım gibi faktörler mutluluğun seviyesine doğrudan etki ediyor.

ABD ve birçok ülkede yapılan araştırma, yüksek seviyede mutluluk, sosyal katılım ve gönüllü hizmetler gibi konularla, düzenli olarak dini bir topluluğun parçası olmak arasında bağlantı olduğunu ortaya koyuyor.

‘Pew ajansı konuya dair; bu araştırma belki de dini reddetme tutumu olan kişilere karşı bir önerme olarak da görülebilir. Özellikle ABD’de bu durum sosyalleşme ve hayır işlerini de reddetmek gibi bir riski beraberinde getiriyor, dedi.’

Araştırma bunun tersi olarak dini anlamda katılımcı ve istekli olan kişilerde ise sosyal çalışmalar ve kişisel mutluluk konusunda büyük bir seviye farkı olduğunu ortaya koyuyor.

Verilerin büyük kısmı ABD’den toplanmış ve buradan gelen bilgilere göre dini yönü güçlü kişiler diğerlerine göre kendilerini ‘çok mutlu’ olarak tanımlamışlar. Bu dini kabul etmeyen kişilere oranla %36’lık bir farka tekabül ediyor.

Ayrıca bir başka çarpıcı veride, hiçbir ülkede dinsel yönden aktif kişilerin diğerlerine göre daha mutsuz olarak çıkmamış olması. Bununla birlikte ABD’den araştırmaya katılan ve dindar olarak belirlenen gruptaki kişilerin %58’i dinle ilgisi olmayan sosyal organizasyon ve projelere de katkı sunduklarını veya doğrudan katıldıklarını ifade etmiş. Bu çalışmalar çoğunlukla, yardım kurumlarına bağış, gönüllü proje desteği, spor klüpleri veya sendikalar olarak sıralanıyor.

Yine seçimlerde oy verme oranı da dindar olarak kendini tanımlayan kesimde %69 gibi yüksek bir rakamda çıkıyor. Bunların bazıları her seçimde oy verdiklerini ifade ederken dindar olmayan katılımcılarda seçime katılım oranı oldukça düşük çıkıyor.

Aynı zamanda kendisini bir dini gruba dahil etmeyen veya inançtan uzak duran insanların alkol ve sigara kullanma oranı dindar olanlara göre yüksek çıkıyor. Bu da sağlıklı ve mutlu olma oranına doğrudan etki ediyor.(CT)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi