23 Nisan 2024 Salı

Dini Liderler Çevre Sorunları İçin Bir Araya Geldi

İsrail ve Filistin topraklarında devam eden siyasi gerginliklere rağmen, Temmuz ayında oluşan rekor sıcak hava dalgası nedeniyle din adamları iklim değişikliği ve çevre sorunlarıyla mücadele etmek için bir araya geldi.

Katolik Haber Ajansı (CNA)’nın haberine göre, Taberiye Gölü ve Ölü Deniz’in su seviyesi 10 yıl öncesinin altında. İsrail’deki nüfus artışı ve sürekli konut inşa edilmesi nedeniyle bitki örtüsü de geriliyor.

Kutsal Topraklarda hizmet eden Fransisken Rahip Francesco Patton, iki dini liderle Yeruşalim’de bulunan çevre örgütü Sürdürülebilir Kalkınma İçin Dinlerarası Merkez’de basın toplantısında bir araya geldi. Toplantıda konuşan Peder Patton, ekolojik krizin acil bir şekilde çözülmesi gerektiğini bunun için de politik ve dinsel ayrılıkların derhal bir kenara bırakılarak çalışmaya başlanmasının zorunlu olduğunu söyledi. Basın toplantısında dini liderlerin konunun farkındalığını artırmada önemli bir rol oynayabileceğinden bahsedildi.

Amerikan Yahudi Komitesinin uluslararası ilişkiler direktörü Rabbi David Rosen ise Kutsal Kitap’ta adı geçen Ürdün Nehri Vadisi’nin de çevre kriziyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Dini liderler tarafından dört yıl önce imzalanan bir antlaşmada, son 50 yılda Ürdün Nehri’nin akışının yüzde 96’sının yön değiştirdiğini ve küçük su kalıntılarının tuzlu su ve sıvı atıklarla veya kanalizasyonla kirlendiğini belirtti.

Peder Patton, Kutsal Topraklar’daki diğer acil sorunların, çeşitli bölgelerdeki artan su sıkıntısı, yanlış atık bertarafı ve artan hava kirliliği olduğunu söyledi.

Peder Patton, Haham Rosen ve İsrail’deki Müslüman Şeriat mahkemelerinin başkadısı olan Kadı İyad Zahalka, dini liderlerin çevre sorunları hakkında daha büyük bir farkındalık yaratmak  ve eğitmek için bir araya gelmesi gerektiğini söyledi.

Peder Patton “İnsanların günlük yaşamına ilham verecek değerler sunmalıyız ve akıllı ekonomik ve siyasi politikalar ve kararlara ilham veren dini geleneklerimizin ilkelerini hatırlatmalıyız. Hayatımız siyasi konulardan daha önemlidir. Çevresel sürdürülebilirlik konusu bize, tüm bu (siyasi) konuları yeniden düşünme ve bunları bağlam içine koyma fırsatı sunuyor. Gerçekten önemli olana, yani yaşamın odağına yatırım yapma imkanı sunuyor.” dedi.  Patton, Fransiskanların yönetimindeki okul müfredatlarına çevre ve ekolojik bilinç ile ilgili derslerin de ekleneceğini söyledi.

Peder Patton, dinler arası bir çevre diyaloğunun oluşturulmasının, İsraillilerle Filistinliler arasında bölgedeki diğer insanlar arasında sosyal, politik ve dini konularda gelecek tartışmaları mümkün kılacak bir güven artırıcı önlem olarak bile kullanılabileceğini söyledi. (Seyfi Genç)

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi