29 Mart 2024 Cuma

Dünya İnsani Zirvesi Başladı!

Birleşmiş Milletler’in 71 yıllık tarihinde ilk defa yapılan Dünya İnsani Zirvesi (DİZ) 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul’da düzenleniyor. DİZ, mevcut küresel insani sistemin karşılaştığı sınamalara yönelik çözüm önerileri geliştirilmesini, ayrıca insani yardım çabalarının geleceğine ilişkin bir gündem oluşturulmasını amaçlıyor. Türkiye, insani alandaki tecrübelerini ve dünyaya örnek teşkil eden uygulamalarını bu vesileyle uluslararası toplumla bir kez daha paylaşma fırsatı bulacak.

Türkiye, gerçekleştirdiği resmi insani yardımlarla dünyanın en büyük donör ülkeleri arasında yer alıyor. Türkiye hem donör hem de milyonlarca sığınmacıyı barındıran bir ülke olarak, insani sisteminin her iki tarafını da daha iyi değerlendiriliyor. Türkiye, böylece küresel insani sistemin başlıca aktörleri arasında yer buldu.

Dünya İnsani Zirvesi’ne ev sahibi olarak Türkiye’nin seçilmesi uluslararası toplumun bu bağlamdaki takdiri olarak görülüyor. Ülkemiz ev sahibi olarak tanıtım ve lojistik anlamındaki hazırlıklarının yanı sıra, insani alanda sahip olduğu tecrübelerinin ışığında içerik anlamında da DİZ hazırlıklarına etkin katılım ve katkı sağlıyor.

60 LİDER KATILIYOR

Dünya İnsani Zirvesi, çok sayıda devlet ve hükümet başkanı, bakan ve üst düzey resmi temsilcinin yanı sıra uluslararası sivil toplum ve akademik kuruluşları, medya ve özel sektör temsilcileri ile krizlerden etkilenen toplulukları bir araya getiriyor. Aralarında Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Katar Emiri Al Tani’nin de bulunduğu 60’a yakın devlet ve hükümet başkanının yer aldığı zirveye toplam 60 bin kişi katılıyor. ABD ve Rusya ise, müsteşar ve bakan yardımcısı seviyelerinde temsil ediliyor.

ZİRVE BU SABAH BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 60’a yakın devlet ve hükümet başkanının katılımıyla, küresel insani yardım sisteminin masaya yatırılacağı zirveye katılmak üzere İstanbul Kongre Merkezine geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer ülkelerin liderleri, zirvenin ilk programı olan kahvaltılı liderler oturumunda buluştu.

Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Zirvesi için İstanbul’da bir araya gelen dünya liderleri, açılış seremonisinden önce aile fotoğrafı çektirdi. Zirvenin bugünkü bölümünün, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın heyet başkanları onuruna vereceği akşam yemeğiyle sona ermesi planlanıyor.

Bu arada, İstanbul Kongre Merkezi’nde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındığı görüldü.(BA)

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi