20 Nisan 2024 Cumartesi

Dünya Sağlık Örgütü: Aşırı Antibiyotik Kullanımı Öldürüyor

Dünya Sağlık Örgütü, yüz binlerce insanın aşırı antibiyotik kullanımından dolayı öldüğünü açıkladı.

Her yıl 30 bine aşkın kadın ve 200’den fazla yeni doğan çocuk antibiyotiğe dirençli patojenlere sahip olduklarından bulaşıcı olan ölümcül enfeksiyon hastalıklarına çok çabuk yakalanabiliyor ve bağışıklık sistemi hastalığı yenemediği için hayata gözlerini yumuyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün yayınlamış olduğu rapora göre, yeni doğan çocukların bağışıklık sistemi fazla gelişmiş olmadığı için nozokomiyal infeksiyon dahil olmak üzere çeşitli enfeksiyonlara yakalanabilme riskleri fazla olduğu belirtildi. Bu tür durumlar hastanelerin hijyenik standartlarına gör değişiklik gösteriyor. Enfeksiyon riskleri çoğunlukla düşük gelirli ülkelerde görülüyor ve bu ülkeler enfeksiyon kapan insanların iyileştirilebilmesi için gereken antibiyotikleri temin etmekte sorun yaşıyor. Örneğin bu sebepten dolayı gelişmiş ülkelere nazaran Asya ve Afrika’da çocuk ve anne ölümlerine daha sık rastlanıyor.

Yüksek gelirli ülkelerde ise insanların ilaçlara karşı direnç probleminin olduğu ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, büyük tıp merkezlerinde enfeksiyon hastalarının yüzde 40’ı standart tedavi yöntemine yanaşmıyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Margaret Chan günümüzde antimikrobiyal direncin kazanılmasının insan sağlığı için en büyük tehditlerden biri olarak kabul edildiğini ve hatta bunun küresel bir kriz olduğunu söyledi.

Yayınlanan raporda, Tuberkilöz hastalarını günümüzün en iyi yöntemleriyle tedavi etmeye kalkışsak bu hastaların sadece yüzde 50’sini iyileşebileceği vurgulandı. Çünkü insanların antibiyotiği yanlış kullanmasından dolayı vücut alışkanlık ediniyor ve daha sonra hayati risk oluşturacak hastalıklarla savaşamaz hale geliyor.

Dünya Sağlık örgütü insanları hayatından eden sadece enfeksiyonların değil, antibiyotiklerin de olduğunu söylemektedir, bu yüzden hastalık doğru tespit edilmeli ve çok ciddiyet taşımıyorsa ilaç kullanımından kaçınılmalıdır.

Son yıllarda yanlış ilaç kullanımından dolayı yüzbinlerce insan hayatlarından oldu.

Ortaya çıkan antibiyotik direnci bugün dünya çapında en önemli sağlık tehditlerinden birisidir. Bu durum her geçen gün tedavileri kısıtlayıp yeni direnç mekanizmalarının da ortaya çıkmasına yol açarken, enfeksiyonlara bağlı ölüm riskine de neden olabiliyor.

Acil eylem planları oluşturulmazsa basit enfeksiyon ve yaralanmalarda bile ölümle sonuçlanacak.

(Olga Daşcinscaia)

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi