23 Nisan 2024 Salı

Dünyadaki İlk Güneş Enerjili Mülteci Kampı

Sokaklarda yaşayan yaklaşık 20 bin Suriyeli mülteciden oluşan bir  grup Ürdün’teki Azraq mülteci kampında yeni inşa edilen bir güneş enerjisi tesisi sayesinde elektriğe kavuştu. Bu, dünyanın güneş enerjisinden faydalanan ilk ve tek mülteci kampı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, “Her aile barınaklarına bir buzdolabı, bir televizyon, bir vantilatör bağlayabilir, aydınlatmaya sahip olabilir ve telefonlarını şarj edebilir, böylece mültecilerin yurtdışındaki akrabaları ile temas kurmaları açısından önem taşımaktadır” açıklamasında bulundu.

Açıklamaya göre, IKEA Vakfı’nın Mültecilere Daha Aydınlık Hayatlar kampanyasıyla işbirliği yaparak 2 megavat gücünde fotovoltaik güneş enerjisi tesislerini inşa etti.

Ürdün’ün kuzeyindeki çöl bölgesinde yer alan Azraq, BMMYK, kampın 2014 yılında inşa edilmesinden bu yana, yaklaşık 54 bin kişilik nüfusunun elektrik enerjisine yalnızca kesintili erişimi vardı ve elektrik enerjisinin tek kaynağı güneş fenerleriydi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Yardımcı Komiseri Kelly T. Clements, kurulan kampın sadece sembolik bir başarı olmadığını, kamp sakinlerinin güvenliğini, geçim fırsatları yarattığını ve çocuklar için gün batımından sonra ders çalışma fırsatı verdiğini belirtti.

İKEA Vakfı’nın CEO’su Per Heggenes, HuffPost medya grubuna, “Enerji erişimini sağlamak bir hayat amacıdır. Bu nedenle yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak, görevimizin önemli bir parçasıdır” diyerek Ortadoğu ve Afrika’daki diğer beş ülkede mültecileri ilgilendiren enerji projeleri konusunda ortaklık kurduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkilisi güneş enerjisi tesislerinin yapımının yaklaşık 50 mülteciye iş imkânı sağladığını da sözlerine ekledi. Buna ilaveten, güneş enerjisi kullanımı doğrudan 1.5 milyon dolarlık yıllık tasarruf ile sonuçlanacak ve karbon emisyonlarını yılda 2 bin 370 ton azaltacağı söylendi.

Heggenes, savaşın sona ermesi ve mültecilerin Suriye’ye dönmesi durumunda, güneş enerjisi tesisinin Ürdün’ün elektrik hatlarına bağlı olarak ülke çapında sakinlere hizmet vereceğini söyledi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve IKEA Vakfı, önümüzdeki aylarda güneş enerjisi tesisinin kapasitesini ikiye katlayarak sonuç olarak tüm kampa yenilenebilir enerji sağlamaya başlayacak.

Azraq güneş enerjisi sistemi, Ürdün’ün yenilenebilir enerji üretimini arttırma taahhüdünü daha ileriye götürmesinde rol oynuyor.

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi