18 Nisan 2024 Perşembe

Dünyanın En Güçlü Bilgisayarı Kilise’nin İçinde

Süper bilgisayarları barındıran tesislerin, genellikle fütüristik bir vizyonla inşa edildiği ve yüksek teknolojiye sahip olduğu düşünülür. Bu tür cihazların bulunduğu binaların belirli şartları yerine getirmesi gerekir ve binalar bu şartlara uygun şekilde inşa edilir. Ancak Barselona’daki Katalonya Politeknik Üniversitesi (PUC), MareNostrum adlı süper bilgisayarı, tarih ve bilgisayar bilimiyle birleştirmeye karar vererek farklı bir ortama yerleştirdi. 

Süper bilgisayar, günümüzde kilise olarak kullanılmasa da, 1940’lı yıllarda ibadete açık olan şapele konuldu. Şapelin inşa edildiği mülk, bir zamanlar bankacı ve Barselona Belediye Başkanı olan Manuel Girona ve ailesine ait özel bir mülkiyetti.

1860’lı yıllarda inşa edilen yapı, 100 yıldan uzun süre boyunca Girona ailesine ait kaldı. Ünlü Torre Girona şapeliyle beraber 1970’li yıllarda Politeknik Üniversitesi’nin mülkü sayıldı. 2005 yılına kadar ise, üniversitedeki konferanslar için toplantı salonu olarak kullanıldı.

Barselona Süper Bilgisayar Merkezi İletişim Başkanı olan Gemma Maspoch, 2019 yılında verdiği röportajda, ‘‘Kolonsuz yüzlerce metrekareye ve 44.5 ton ağırlığa dayanabilecek bir alana ihtiyacımız vardı. O zamanlar üniversitede yeterince yer yoktu ve ihtiyacımızı karşılayabilecek tek yer Torre Girona şapeliydi. Bir an bile şüpheye düşmeden, süper bilgisayarı oraya kurduk’’ açıklamasında bulundu.

Şapelin zeminini güçlendirmek için yeni düzenlemeler yapılırken, dış kısmı orijinal halini korudu. Öte yandan şapelin iç yapısı, MareNostrum’u içine alan 120 metrekarelik cam alan için yeniden tasarlandı. 

Görenlerin nefesini kesen süper bilgisayar, programcıları ve bilim insanlarını da kendisine hayran bırakıyor. 2005 yılında, internete ilk kez girişinde saniyede 42.35 ila 63.8 trilyon işlem yapma kapasitesine sahip. 2017 yılından itibaren ise 11 bin trilyon işlem yapma kapasitesine sahip oldu.

Mevcut MareNostrum, dünyanın en güçlü 25. bilgisayarı olarak kabul ediliyor. Our Sea (Denizimiz) olarak tercüme edilen MareNostrum, Akdeniz için Roma ismini taşıyarak, tarihsel bir anlam da taşıyor. Süper bilgisayar böylece, Eski Roma döneminden günümüze kadar uzanan bilimsel araştırmalarda sürekliliği öngörerek zaman içinde yolculuk yapıyor. 

Her ne kadar 40 milyon dolarlık ekipmanla çalışıyor olsa da, araştırmacılar MareNostrum’u çalışmalarında ücretsiz olarak kullanabiliyor. Günümüzde astrofizik, iklim modellemesi ve genom araştırmalarında kullanılan süper bilgisayardan, dikkate değer sonuçlar elde edildi.

Estetik, UPC için öncelikli bir durum olmasa da, Barselona Süper Bilgisayar Merkezi, Ocak 2018’de, ‘Dünya’nın En Güzel Veri Merkezi’ ödülünü aldı. (thevintagenews.com)

Dünyanın En Yaşlı Adamı Hayatını Kaybetti

Günde iki kez tesbih duası yapan ve dünyanın en yaşlı erkeği unvanına sahip olan Vicente Pérez Mora,...

Uyanış Gençliği’nde Hristiyanların Topluma Etkisi Konuşuldu

İstanbul'un farklı kiliselerinden gençler 6 Nisan Cumartesi günü, Uyanış Gençliği’nde yeniden bir araya geldi. Sunuculuğunu Dirisu Kilisesi’nden...

Kilise Yakınlarında Bir Araç Dolusu Yanmış Kutsal Kitap Bulundu

Tennessee'deki Global Vision Bible Kilisesi'nden pastör Greg Locke, kilise yakınlarındaki bir araçta yaklaşık 200 adet Kutsal Kitap'ın...

Hristiyan Doktrininin Siyasete Entegre Edilmesi İsteniyor

6-9 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olan Avrupa Parlamentosu milletvekili seçimleri öncesinde episkoposlar, devlet ve kilise arasındaki ilişkinin...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi