29 Mart 2024 Cuma

Efes Antik Kenti Dünya Mirası listesinde

[huge_it_gallery id=”20″]

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik,Efes antik kentinin “UNESCO Dünya Miras Listesi”ne alındığını duyurdu.

Çelik, sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından yaptığı açıklamada, tarihe ve kültüre gösterdikleri önemin meyvelerini bir bir topladıklarını belirtti.

“Almanya’dan beklediğimiz ikinci güzel haber de geldi.Efes artık resmen bir dünya mirası” diyen Çelik, Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı’nda “Efes” dosyasının UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedildiğini ifade etti.

Bakan Çelik, dönemin en önemli bilim, kültür ve sanat kenti olan Efes‘in, antik dönemin en önemli merkezlerinden biri olduğunu, tarih öncesi dönemden başlayarak Helenistik, Roma, Doğu Roma, Beylikler ve Osmanlı dönemleri boyunca yaklaşık 9 bin yıl kesintisiz yerleşim alanı olarak kullanıldığına işaret ederek, Efes‘in tarihin tüm aşamalarında çok önemli bir liman kenti, kültürel ve ticari merkez olduğunu vurguladı.

Efes‘in, bütün dünyanın üzerinde ortak kültürel miras olarak mutabakata vardığı bir yer olduğuna dikkati çeken Çelik, “Dünyanın neresine giderseniz gidin Anadolu’dan bahsettiğiniz zaman insanların ortak referans noktası olarak Efes‘i andığını görürsünüz. Ayrıca Efes, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen ören yerlerinden biri ve yılda yaklaşık 2 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor” bilgisini paylaştı.

Çelik, “Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri”nin de listeye dün alındığını ve böylece Türkiye’nin listedeki varlık sayısının 15’e yükseldiğini dile getirerek, “Bilindiği üzere her taraf devlet, yıl içinde en fazla iki alanını listeye aday gösterebilmektedir. Geçtiğimiz yıl yine iki dosya, Bergama ve Bursa Cumalıkızık ile Dünya Miras Listesi’ne adımızı yazdırmıştık. Bu yıl yeniden iki dosyanın kabul edilmesi çok önemli bir başarıdır. Adaylık süreci boyunca Bakanlığımız ile ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yoğun ve titiz bir çalışma yürütüldü. Emeği geçen herkese burada bir kez daha teşekkür ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.

[huge_it_gallery id=”20″]

EFES ANTİK KENTİ

İzmir’in Selçuk ilçesi sınırlarındaki antik kentin ilk kuruluşu Neolitik Çağ’a (Cilalı Taş Devri) kadar uzanıyor.

Efes‘teki ilk arkeolojik kazılar, British Museum adına J.T. Wood tarafından 1869 yılında başladı. Bölgedeki ilk kazılara 1895’te başlayan Avusturyalılar, günümüzde de çalışmalarını sürdürüyor.

Avusturya Arkeoloji Enstitüsü’nün 1. ve 2. Dünya Savaşları sırasında kesintiye uğrayan çalışmaları 1954 yılından sonra aralıksız devam etti. Avusturya Arkeoloji Enstitüsü’nün yanı sıra 1954 yılından itibarenEfes Müzesi de Kültür Bakanlığı adına kazı, restorasyon ve düzenleme çalışmalarına devam ediyor.

Son yıllarda yapılan araştırmalar ve kazılarda Efesçevresindeki höyükler ve kalenin bulunduğu Ayasuluk Tepesi’nde Tunç çağları ve Hittitler’e ait yerleşimler saptandı. Kentin Hititler Dönemi’ndeki adının ise “Apasas” olduğu biliniyor.

Liman kenti Efes, milattan önce 560 yılında Artemis Tapınağı çevresine taşındı. Bugün gezilen Efesise Büyük İskender’in generallerinden Lysimakhos tarafından milattan önce 300 yıllarında kuruldu. Hellenistik ve Roma çağlarında en görkemli dönemlerini yaşayan Efes, Asya eyaletinin başkenti ve en büyük liman kenti olarak 200 bin kişilik nüfusa sahipti.

Efes, Bizans döneminde tekrar yer değiştirdi ve ilk kez kurulduğu Selçuk’taki Ayasuluk Tepesi’ne geldi. Türkler tarafından 1330 yılında alınan ve Aydınoğulları’nın merkezi olan Ayasuluk, 16. yüzyıldan itibaren giderek küçülmeye başlamış, 1923 yılında Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra “Selçuk” adını aldı.

Her döneme şahit

Tarihi boyunca uygarlık, bilim, kültür ve sanat alanlarında her zaman önemli rol oynayan kent, birçok kez yer değiştirdiğinden kalıntıları da yaklaşık 8 kilometrekarelik alana yayıldı. Prehistorik, Arkaik, Hellenistik, Roma ve Bizans, Selçuk, Aydınoğulları, Osmanlı gibi insanlık tarihinin birçok döneminden eserlere ev sahipliği yapan kent adeta tarihin her dönemine şahitlik ediyor.

Ayasuluk Tepesi, Artemision, Efes ve Selçuk olarak dört ana bölgedeki harabeler, geçen yıl 1 milyon 873 bin 701 kişi tarafından ziyaret edildi. Efes‘i bu yılın ilk beş ayında ziyaret eden turist sayısı 515 bin 956 oldu.

Sahip olduğu eserler

Efes Antik Kenti, barındırdığı eserlerle zengin bir mirasa sahip.

Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı, bu kentin sınırları içinde yer alıyor. Antik dünyanın mermerden inşa edilmiş ilk tapınağı olan ve  temelleri milattan önce 7. yüzyıla kadar giden yapı, Tanrıça Artemis’e ithafen Lidya kralı Croesus tarafından yaptırıldı, dönemin en büyük heykeltıraşları Pheidias, Polycleitus, Kresilas ve Phradmon tarafından bronz heykellerle süslendi.

Efes Celsius Kütüphanesi ise Roma dönemi yapılarının en güzellerinden birisi olarak öne çıkıyor. Roma döneminde 110-135 yılları arasında inşa edilen kütüphane iki katlı olmasıyla dikkati çekiyor.

Efes‘i inanç turizmi açısından cazibe merkezi haline getiren yapılardan biri olan Meryem Ana Evi, Bülbüldağı’nda bulunuyor. Hazreti İsa’nın annesi Meryem’in son yıllarını geçirdiğine inanılan kilise, Hristiyanlar için hac yeri.

Kentte bulunan ve Bizans döneminde mezar kilisesi haline getirilen, Roma imparatoru Decius zamanında putperestlerin zulmünden kaçan yedi Hristiyan gencin sığındıkları rivayet edilen Efes‘teki Yedi Uyurlar Mağarası, dünya üzerinde 33 kentin mağaranın kendi sınırları içinde olduğunu iddia etmesine karşın Hristiyan kaynaklarının çoğu tarafından kutsal yer sayılıyor.

Antik kentin bağrındaki İsa Bey Camii, 1374-75 yılında Aydınoğulları’ndan İsa Bey tarafından Ayasuluk Tepesi’ne inşa ettirildi. Artemis Tapınağı ile Saint Jean Kilisesi arasında yer alan yapı, Anadolu cami mimarisinin ilk örneklerini sergiliyor.

Roma İmparatoru Hadrianus adına anıt tapınak olarak yapılan ve frizlerine Efes‘in kuruluş efsanesi işlenen Hadrian Tapınağı, İmparator Domitianus adına yapılan Domitian Tapınağı, Meryem adına inşa edilmiş ilk kilise olan ve 431 Konsül Toplantısı’nın yapıldığı, Hristiyanlık dinindeki ilk yedi kilise arasındaki Meryem Kilisesi Efes‘in zengin değerleri arasında bulunuyor.

Ayrıca Bizans İmparatoru Büyük Iustinianus tarafından yaptırılan ve o dönemin en büyük yapılarından bir olan 6 kubbeli bazilika St. Jean Bazilikası, Kleopatra’nın kız kardeşine ait anıtsal mezar Oktagon da Efes‘te ziyaretçileri karşılıyor.

İlk inşa tarihi milattan sonra 1. yüzyıl olarak belirlenen Yamaç Evler’de kentin zenginleri barınmış. Bu evler duvarlardaki mermer kaplama ve freskler, taban ise mozaiklerle kaplı olmasıyla dikkati çekiyor. Evlerde kalorifer sistemi ve hamam da bulunuyor.

Büyük Tiyatro da Efes‘in kıymetli miraslarından birisi. Antik dönemin en büyük açık hava tiyatrosu olan yapı 24 bin kişilik kapasiteye sahip.

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi