20 Nisan 2024 Cumartesi

Episkoposlar, Nükleer Silahların Yok Edilmesini Talep Ediyor!

Kuzey Kore’nin Alaska’ya ulaşabilecek kıtalararası balistik bir füze test etmesinden günler sonra ABD ve Avrupa’daki Episkoposlar ” nükleer silahların tamamen ortadan kaldırılmasını” talep etti.

Geçtiğimiz Perşembe günü bir deklarasyonda ABD’li ve Avrupalı Episkoposlar, “ Sınırlı olarak lanse edilen nükleer santral bile insanlar için yıkıcı ve trajik bir sonuç doğuracaktır. İnsan hatası veya yanlış bir hesaplama, insani bir felakete yol açabilir” ifadeleri geçen bir bildiri yayınladılar.

Nükleer silahların tamamen ortadan kaldırılması adına ABD ve Avrupa uluslarını diğer uluslarla birlikte çalışmaya davet eden Episkoposlar, “Nükleer Silahsızlanma: İnsan Güvenliği Aranıyor” başlıklı bildiride, Birleşmiş Milletler tarafından “bu hafta nükleer silahların yasaklanması için yasal olarak bağlayıcı bir anlaşma yapılması ve bunların tamamen ortadan kaldırılması için müzakerelerin başlatılması” toplantısının sona erdirilmesiyle aynı zamana denk geldi.

Birleşik Devletler ve çoğu Avrupa ülkesi BM toplantısına katılmazken, Episkoposlar  güvenlik stratejisi olarak nükleer cephanelik inşa eden herhangi bir ülkeyi bu etkinliğini yeniden gözden geçirmeye davet etti.

“… dünyamız terörizm, orantısız çatışmalar, siber güvenlikten çevresel bozulmaya ve yoksulluğa kadar uzanan çeşitli tehditlerle giderek çok-kutuplu bir hale geliyor ve nükleer caydırıcılığın bu zorluklara etkili bir yanıt olarak görülmesi konusunda kuşkuya neden oluyor” dedi.

Episkoposlar, Papa Françesko’nun,  2014 yılında “nükleer silahlarla ilgili harcamalara öncelik vermenin bir yanlışlık ve kaynakların yanlış tahsisi” olduğuna dikkat çeken sözlerinden bir noktayı yinelemek amacıyla “nükleer silah üssü kurmanın para kaybı olduğunu da kaydettiler”.

Papa Françesko, Mart 2017’deki bir başka mesajında, barış ve güvenliğin, iktidar ve silahlanma yarışında değil, “adalette, ayrılmaz insan gelişiminde, temel insan haklarına saygı üzerinde, yaratılışı koruma üzerine,” Herkesin halka güvenini, barışçıl kurumların desteğini, eğitim ve sağlığa erişimi, diyaloğu ve dayanışmayı gündeme getirdiğini “söylediler.

Episkoposlar, açıklamalarını 2014’te Papa Françesko’nun yaptığı bir başka bildiri ile bitirdi: “Nükleer silahlanma, halklar ve devletler arasında kardeşlik ve barış içinde birlikte yaşamı tehdit ettiği için bir temel oluşturamaz. Bugünün ve geleceğin gençleri saygı, işbirliği, dayanışma ve merhamete dayanan insanlık ailesinin birliğine dayanan barışçıl bir dünya düzenini hak ediyorlar. Artık sorumluluk etiği ile korku mantığına karşı zaman, güven iklimi ve samimi bir diyalog geliştirin “dediler.

Bildiri, Avrupa Adalet ve Barış Komisyonunun Başkanı Başepiskopos Jean-Claude Hollerich ve ABD’nin Katolik Piskopos Konferansı Uluslararası Adalet ve Barış Konseyi başkanı Bishop Oscar Cantú tarafından imzalandı.

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi