20 Nisan 2024 Cumartesi

Ermeni Apostolik Kiliseleri’nde Kutsal Haç’ın Bulunuşu Bayramı Kutlandı

Ermeni Apostolik Kiliseleri’nde 28 Ekim Pazar günü, Kutsal Haç’ın Bulunuşu bayramı kutlandı.

İstanbul Ermeni Apostolik Kiliseleri’nde de bu bayram kutsal sunu töreni ile birlikte coşku ile kutlandı.
Boyacıköy Kilisesi’ndeki kutsal sunu törenini İstanbul Ermeni Patrikliği genel vekili riyasetinde Peder Şirvan Mürzyan gerçekleştirdi.
Ama bu bayram Samatya Surp Kevork Ermeni Apostolik Kilisesi’nde kutlanırken çok daha anlamlı ve coşkuluydu. Çünkü bu Pazar kilisenin ve daha birçok Ermeni kurumunun yapımında maddi manevi emeği geçmiş, büyük hayırsever Mikael Efendi Hagopyan da anıldı.
Sabah başlayan kutsal sunu törenine İstanbul Ermeni Apostolik Kilisesi Ruhani Kurul Başkanı riyaset etti. Kutsal sunuyu Peder Zohrab Civanyan sunarken kilise diyakos ve mugannileri ile Sahakyan Kilise Korosu törene eşlik ettiler.
Kutsal sunu sonrası Episkopos Sahak Maşalyan, Haçın Yeruşalem’de nasıl bulunduğunu, Haç’ın Hristiyanlar için taşıdığı anlamların birkaçını ve Mikael Efendi Hagopyan’ın nasıl bir hayırsever olduğunu vaaz etti.

Kilise töreninin ardından dualar eşliğinde topluca kilise bahçesine çıkılıp Hagopyan’ın mezarı başında ilahiler okunup, çiçekler bırakılarak tören son buldu.
Törene Surp Kevork Kilisesi Yönetim Kurulu Başkanı Yesai Demir ve yöneticileri yanısıra diğer bazı kilise yöneticileri, Sahakyan okulu öğretmen ve öğrencileri, çok kalabalık bir halk topluluğu da katıldı. Tören sonrası Episkopos Maşalyan kilise bahçesinde inanlılar ile sohbette bulundu.

MİKAEL EFENDİ HAGOPYAN KİMDİR?
1866’daki yangında Samatya Surp Kevork Kilisesi ve onun bitişiğinde bulunan Sahakyan Nunyan ve Vartuhyan Karma Okulları kül oldular.
1885’te Mikael ve Hovhannes Hagopyan kardeşlerin maddi desteği ve Bedros Nemtze’nin mimarlığında, kilise ve okul  yeniden inşa edildi.
Surp Pırgiç Ermeni hastanesinde de 15 yıl yöneticilik yapan, oradaki binaları yaptıran, Armaş’da bulunan rahip okulunun 8 bin altın tutarındaki borcunu tek başına ödeyen, Ermeni Cemaatine sayısız yardımı dokunan hayırsever Mikael Efendi Hagopyan vasiyeti üzerine 1904 yılından beri kilise bahçesinde bulunan mezarı başında dualarla anılıyor.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi