26 Nisan 2024 Cuma

Ermeni Apostolik Kiliseleri’nde Pentikost Günü Kutlandı

Tüm dünya kiliselerinde kutlanan Pentikost günü, yani Tanrı’nın lütuflarının 12 havarinin üzerine gelişi, Ermeni Apostolik kiliselerinde de kutlandı.

Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’nde 9 Haziran Pazar günü yapılan törene Başrahip Tatul Anuşyan riyaset edip, aynı zamanda kutsal sunu ayinini de gerçekleştirdi.

Sabah 08.30 da sabah duaları ile başlayan tören, saat 10.30 da kutsal sunu ayini ile devam etti. Başrahip Anuşyan’ın gerçekleştirdiği törene Diyakos Vağarşak Seropyan, Diyakos Sayat Çınaryan, Diyakos Armenak Kazancıyan eşlik ederken, ilahileri ise Şef Adruşan Hallacyan yönetimindeki Vartanants korosu seslendirdi.

Kutsal sunu ayini başlangıcında Haç kilise içinde gezdirilirken, Haç’ı öpen imanlıların üzerine kırmızı gül yaprakları atıldı. Başrahip Tatul Anuşyan vaazında, Kutsal Ruh’un insanda beliren lütuflarından söz etti. İnsanların benliklerinden kurtulup, kendilerini kutsal ruha açmaları gerektiğini, böylece affedicilik, barışçıl olma ve sevgi erdemlerine erişebileceklerini, Tanrı’nın da böyle bir dünya istediğini belirtti. Vaazın ardından kutsal sunu ayini tamamlandı ve tören “Ayin-i ruhani” okunarak son buldu.

Hokekalust “Kutsal Ruh’un Gelişi”

Anuşyan tören sonrası Pentikost gününü ve Ermeni Apostolik kilisesindeki yerini şöyle açıkladı: “Tüm kiliselerde kutlanan bu bayram, Ermeni Apostolik Kilisesi’nde Paskalya ile birlikte birleştirilip 50 günlük bir bütünlük içinde kutlanıyor. Şöyle ki Paskalya ardından 40 gün sonra kilisemizin “HAMPARSUM” olarak adlandırdığı İsa Mesih’in Göğe Yükselişi, Paskalya’dan 50 gün sonra da “HOKEKALUST” yani Pentikost ( Grekçe 50. gün anlamında) kutlanıyor ve bir İstanbul geleneği olarak da bu bayram gününde ayin sırasında, Pentikost da yukarı odada 12 Havarinin üzerine inen lütuflar ve ateşten dilleri temsilen gül yaprakları imanlıların üzerine serpiştiriliyor, ayin sonunda da dileyen imanlılar kalan gül yapraklarını evlerine götürüyor.”

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi