20 Nisan 2024 Cumartesi

Eşsiz Freskler Yangın’da Zarar Gördü

Gürcistan Vardzia Manastır’ında çıkan yangında 12. yüzyıldan kalma eşsiz freskler zarar gördü.

Gürcistan’ın Kültürel Mirasın Korunmasından sorumlu başkanı Nikoloz Antidze, Vardzia’da bulunan Ortodoks Kilisesi’nde çıkan yangında mumların satıldığı alanda birinin yanan bir mumu bırakması sonucu başladığını belirtti. Ateşin diğer mumlara doğru yayıldığını ikonların ve masanın alev aldığını söyledi.

Nikoloz Antidze gazetecilere verdiği röportajda, “Yangında kilisenin eşsiz freskleri hasar gördü. Şuan freskler isle kaplı” dedi. Hasar gören fresklerin incelenmesi için uzmanların görevlendirildiğini açıkladı.

Bölge polisi olayla ilgili soruşturma başlattı. Etkin olan Ortodoks kilisesi, yangından sonra geçici bir süre için kapatıldı.

Gürcistan Kültürel Mirasın Korunmasından sorumlu Ulusal Ajans birkaç yıl boyunca Vardzia Manastırı’nın restorasyonu üzerinde çalışıyor. Özellikle de manastırda bulunan Kutsal Meryem Ana Kilisesi’nin ana duvarları üzerindeki resimleri inceliyorlar. Söz konusu inceleme Projesi Londra Courtauld Sanat Enstitüsü ile ortaklaşa yürütülüyor. 4 yıl süren çalışmalar boyunca duvar resimlerinden önce özellikle 12. yüzyılın fresklerinin üzerinde durulmuştu. Yangından sonra freskler uzmanlar tarafından kurtarılmaya çalışılacak.

Manastır Vardzia 1156-1203 yılları arasında inşa edilmiş, Türkiye sınırına yakın bir bölgede yer almaktadır. Gürcü kültürünün en önemli eserlerinden biri olan manastır, UNESCO’nun kültürel değeri yüksek listesinde yer almaktadır.

Manastır Kompleksi içerisinde 120 yapı yer almaktadır. Bunların içerisinde; kilise, şapel, hücreler, depo, hamam, yemekhane, hazine deposu, kütüphaneler, üzüm ve şarap üretimi için depolama tesisleri yer alıyor.(Olga Daşcinscaia)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi