19 Mart 2024 Salı

Etiyopya Kilisesi’nin Üye Sayısı 10 Kat Arttı

Pew Araştırma Merkezi tarafından yürütülen bir araştırma, Etiyopya Kilisesi’nin inanç ve dindarlık konularına diğer doğu kiliseleri üyelerinden daha fazla ciddiye aldığını gösterdi.

Pew Araştırma Merkezi’nin uzmanları söz konusu raporu hazırlarken Etiyopya Kilisesi’ni Bizans geleneğinin kiliseleriyle olan doktrin farklılıklarına rağmen Ortodoks olarak saydı. Farklılıkların Kristoloji ile ilgili olduğu kabul edilebilir sayılırken “Ortodoks” kavramının Etiyopya Kilisesi’nin özünde olduğu belirtildi. Buna ek olarak, Bizans kültürünü taşıdığı belirtilen Etiyopya Kilisesi’nde bazı kültürel ve tarihsel köklerin de bulunduğu ortaya çıktı.

Araştırmaya göre, son yüz yıl içinde ülkede bulunan Etiyopya Kilisesi’nin üye sayısı 10 kattan fazla artış gösterdiği bu artışların büyük ölçüde Etiyopya’daki nüfusun doğal artışından kaynaklandığı açıklandı. 1910’dan 2010’a kadar olan süre içinde nüfus artışı Hristiyanların artışı ile eş değer oranlarda ilerliyordu.

Doğu ve Güney Avrupa’daki hHristiyanların sayısındaki artış ise Etiyopya’dan çok daha düşük.

Raporda, eski Sovyetlerde ülkelerinde yaşayan Ortodoksların en düşük dindarlık düzeyine sahip oldukları belirtildi. Araştırmacılar, bu anlamda ateist dönemin mirasının ve inanca karşı zulmün yansıtıldığını ileri sürüyorlar.

Kendilerini Doğu Hristiyan Geleneği ile özdeşleştiren Etiyopyalı Hristiyanlar, çok yüksek seviyede doktrin farkındalığı ve kiliselerinin dini normlarına bağlılığının görüldüğü belirtiliyor. Neredeyse tüm Etiyopyalı Hristiyanlar, yaşamın inanç boyutunun onlar için çok önemli olduğunu söylüyor. Bu Hristiyan kesiminin yüzde 78’i kiliseyi haftada bir kez ya da daha sık ziyaret ettiğini, yaklaşık yüzde 65’i her gün dua ettiğini söylüyor.

Avrupa’daki Ortodoks Hristiyanların Sovyetler sonrasında biraz daha yüksek bir dindarlık düzeyine çıktığı, fakat yine de Etiyopya Kilisesi’nde yaşanan artışı yakalayamadıkları araştırmada çıkan sonuçlar arasında yer alıyor. Eski Etiyopya Kilisesi üyeleri ise  en yüksek düzeyde Tanrı’nın varlığına inanan kesim olarak gösteriliyor.(cnl.news/O.D)

Gazzeli Genç Kız, SAT-7’ye Konuştu

SAT-7 EKRANLARINDA SAVAŞIN SONLANDIRILMASI VE OKULA DÖNME ÇAĞRISINDA BULUNDU Gazze'de 625.000'den fazla çocuk ve genç aylardır okula gidemiyor...

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi