29 Mart 2024 Cuma

Feriköy Surp Vartanants Ermeni Kilisesi’nde Aziz Vartanants Günü Kutlandı

481 yılından bu güne dek her yıl kutlanan Aziz Vartanats günü, tüm dünya Ermeni apostolik kiliselerinde olduğu gibi hem Türkiye Ermeni Apostolik kilisesinde, hem de Feriköy Surp Vartanants Ermeni kilisesinde kutlandı.

Patriklik Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Sahak Maşalyan’ın riyaset ettiği kutsal sunu ayinini Peder Zohrab Civanyan gerçekleştirirken , ayine Diakos Setrak Davuthan, Diakos Armenak Kazancıyan, ilahileri ile de Feriköy Surp Vartanants Kilise Korosu Adruşan Hallacyan yönetiminde eşlik ettiler.

Episkopos Maşalyan, günün tarihi ve ruhsal anlamını belirten vaazında Ermenilik ve Hristiyanlığın bir bütün olduğunu ve kilisenin önemini anlattı.

Ayinin sonunda ise, 451 yılında Pers’ler ve Ermeni’ler arasındaki Vartanants Savaşı’nda şehit düşen Komutan Vartan ve Hristiyanlık uğruna şehit düşenler için dua okundu.

Törenden sonra Feriköy Kilisesi Yönetim Kurulu tarafından, Episkopos Sahak Maşalyan, Rahip Şınork Donikyan, Peder Antreas Hagopyan, Peder Kevork Çınaryan, Peder Sarkis Kuyumcuyan, Peder Zohrab Civanyan, diakoslar ve kilise korosu üyelerine teşekkür yemeği verdiler.

Aziz Vartanants Günü’nün Önemi Nedir?

451 yılında Pers Hükümdarlığı altındaki Ermeni halkına, Hristiyanlık’tan vazgeçip ateşe tapmaları için baskı yapılması sonucunda meydana gelen savaşta, 300 bin kişilik Pers ordusu karşısında 60 bin kişilik Ermeni ordusu bir gün süren savaşı kaybeder ve Başkomutan Vartan ve Ermeni prensleri dahil bin 36 şehit verilir.

Arından başa geçen Pers Kralı Ermenilerden hem vergi hem de asker toplayamadığı için Roma İmparatorluğu’na karşı oluşabilecek bir savaşta karşısına almamak için onların özgürce Hristiyan olarak yaşamalarına karar verir. Bu olay Ermeni tarihine kaybedilerek kazanılmış bir zafer olarak geçer.

Ermeni Kilisesi’nde 481 yılından itibaren bu olay kilise takvimininde yer alarak her yıl Büyük Oruç dönemi başlangıcı olan Karnaval Günü’nden önceki Salı günü kutlanır. Perşembe günü ise Aziz Vartanants, prensler ve sivil şehitler günü olarak kutlanır.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi