20 Nisan 2024 Cumartesi

Göçmenler Günü Kutlandı

Göçmenlerin sıkıntılarına dikkati çekmek ve farkındalık oluşturma amacıyla 1990 yılından beri 18 Aralık’ta kutlanan Uluslararası Göçmenler Günü’nün 208 yılı teması #Şerefle (#WithDignity) olarak belirlendi.

Birleşmiş Milletler’in temel görevlerinden biri olan göçmenlerin haklarının korunması ve göç yollarındaki emniyetin sağlanması, için Birleşmiş Milletler, 18 Aralık 1990 tarihinde Tüm Göçmen İşçilerin ve Aile Fertlerinin Haklarının Korunmasına Dair UluslararasıSözleşmesi’ni kabul etti. 1990’lı yılların sonunda Asya ülkelerinde buanlaşmanın yıldönümü, Göçmenler Günü olarak kutlanmaya başlandı. Daha sonra2000 yılında BM tarafından alınan bir kararla 18 Aralık Dünya Göçmenler günü ilan edildi.

GÖÇMENLER İÇİN PORTAL HAZIRLANDI

2018 Yılı Göçmenler Günü nedeniyle birçok ilde Göç İdaresi tarafından kutluma ve etkinlik düzenlendi. Ankara’daki kutlamalar Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde göçmenlerinde katılımıyla yapıldı. Kutlamada konuşan Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz, Türkiye’nin 190 milletten göçmene ev sahipliği yaptığına ve göç ile zenginleştiğine vurgu yaptı. Ayaz konuşmasında Türkiye’nin uyum çalışmaları hakkında bilgi paylaştı.

Etkinlikte ayrıca Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün göç ve göçmenliğe dikkat çekmek, farkındalığı artırmak ve karşılıklı uyuma katkı sunmak amacıyla hayata geçirdiği göçmenlerin Türkiye’yi tanıyabileceği ve Türkiye’de bulunmayla ilgili yapması gereken işlemler hakkında bilgileri içeren 2019 yılında hizmete girmesi planlanan 6 dilli “www.liveinturkey.gov.tr” platformu da tanıtıldı. Büyüksün Türkiye kampanyasının tanıtım filmi gösterildi.

TÜRKİYE’DE 4,7 MİLYON GÖÇMEN YAŞIYOR

Abdullah Ayaz konuşmasında”Bugün de 190 farklı milletten göçmene ev sahipliği yapıyoruz. 3,6 milyonu Geçiçi Koruma altındaki Suriyeliler olmak üzere yaklaşık 4,7 milyon göçmen ülkemizde yaşıyor. 2011 yılında Suriye’de başlayan insani kriz sonrası ülkemiz dini ve vicdani sorumlulukları gereği uygulamış olduğu açık kapı politikası ile ülkesinde en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke konumuna gelmiştir. Ülkemizde misafir ettiğimiz göçmenlerin 800 bini eğitim, iş kurma, emekliliklerini geçirmek gibi çeşitli amaçlarla ikamet izniyle kalanlardan oluşuyor. Bugün ev sahipliği yaptığımız göçmenler bizim zenginliğimiz. Göçmenler sosyal yaşantımıza, toplumumuza, kültürümüze ve ekonomimize katkı sunuyorlar. Bugün onbinlerce yabancı ülkemizde eğitim hizmetlerinden faydalanırken, yüzbinlerce göçmen çalışma izniyle çalışıyor veya kendi işlerini kurarak ekonomik katkı sağlıyor” dedi.

AYDIN ÜNİVERSİTESİ’NDE GÖÇ PANELİ

Aynı zamanda İstanbul AydınÜniversitesi’nde de Global Barış ve Demokrasi Araştırma Merkezi’nce “Uluslararası Göçmenler Günü” paneli düzenlendi. Panelde, dünyadaki göç hareketliliğiyle ilgili veriler, teorik yaklaşımlar ve göçmenlerle ilgili projeler anlatıldı.

Dünya genelinde 68,5 milyon insanın zorla yerinden edildiği ve bu kişilerden 25,4 milyonu aşkın kişinin mülteci statüsünde bulunduğu günümüzde 258 milyon göçmen bulunuyor (un.org,gocvakfi.org,haberler.com/SeyfiGENÇ)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi