19 Nisan 2024 Cuma

Güneş, Savaşın Ortasında Nasıl Bir Gün Boyunca Kalabildi?

Araştırmacılar Kutsal Kitap’ta yer alan Yeşu 10:13’üncü ayetinde geçen savaşta güneşin durmasının sebebini bilimsel olarak açıklamasını bulduklarını belirttiler.

Kutsal Kitap’ta  Yeşu kitabının 10’üncü bölümünde, Yeşu ve İsraillilerin M.Ö. 1207’de Vaat Edilmiş Topraklara girmesinden kısa süre sonra Givonluları kuşatan beş orduya karşı savaşa girdiği belirtilmektedir. Givonluları korumaya söz veren Yeşu, bir ordu yönetir ve beş kralı yener. Kutsal Kitap’ta Yeşu, İsraillilere yardım etmek için Tanrı’ya dua ederek bunu başarabildiğini bildirir.

Yeşu 10:13’te şöyle yazar:

“Halk, düşmanlarından öcünü alıncaya dek güneş durdu, ay da yerinde kaldı. Bu olay Yaşar Kitabı’nda da yazılıdır. Güneş, yaklaşık bir gün boyunca göğün ortasında durdu, batmakta gecikti.”

Breaking Israel News’e göre, araştırmacılar Kutsal Kitap’ta yer alan bu ifadeler için bilimsel bir açıklama bulduklarını söylediler.

Ben Gurion Üniversitesi’nden İsrailli araştırmacılar, NASA’nın verilerini kullanarak güneşi “hareketsiz” hale getiren Tanrı’nın mucizesinin, 30 Ekim M.Ö. 1207’de gerçekleşen bir güneş tutulmasından kaynaklı olabildiğini belirtti. İsraillilerin o zamanda İsrail’e girdiği ve düşmanlarını yendiği düşünülmektedir. Fakat güneş tutulması sırasında güneş geçici olarak gözden kaybolursa, Kutsal Kitap’ta anlatıldığı gibi gökyüzünde nasıl durabildi?

Bu çelişkiyi gidermek için araştırmacılar The Times of Israel’e göre İbranice etimolojiyi kullandı. Metinde “durmak” olarak tercüme edilen İbranice “dom” sözcüğünün, aslında, tam bir tutulmayı tanımlayan “karanlık hale gelmek” anlamına geldiği belirtildi. Bu bulguyla, Kutsal Kitap’taki her şeyin bilimsel temellere sahip olduğunu söylediler.

Araştırmacılardan Hezi Yitzchak, “Herkes, Kutsal Kitap’ta yer alan olayları kanıtlamak için bilimi kullanma fikrinden hoşlanmaz ve biliyorumki ‘inancınızı akla uygun hale getiriyorsunuz’ gibi yorumlanabilir” dedi. “Arkeolojik kanıtların tarihsel bir gerçeklik payı var” diye ekledi.(Elise M.)

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi