23 Nisan 2024 Salı

‘Her yıl 1,7 Milyon Çocuk Hava Kirliliğinden Ölüyor’

Elverişsiz yaşam koşulları çocuk ölümlerinin her gün artmasına neden oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün geçtiğimiz hafta yayınladığı raporda, çevre kirliliğinin her yıl beş yaşından küçük 1,7 milyon çocuğun yaşamını yitirmesine yol açtığı ifade edildi.

Sağlıksız çevre, hava, su kirliliği, pasif sigara içiciliği ve hijyen eksikliğinden dolayı ortaya çıkmakta ve öldürücü ishal, sıtma ve zatürreye sebebiyet vermediği ve beş yaşından küçük çocukların daha tam gelişmemiş organlarının ve bağışıklık sistemlerinin, hava ve su kirliliğinden büyük oranda etkilenmesine yol açtığı belirtildi.

Çocuklar, yetişkinlere oranla hava kirliliğine karşı daha hassaslar ve bağışıklık sistemi daha hassas olan çocuklarda çevresel zararlar daha kolay ve çabuk hasar oluşturuyor. Vücut ağırlıklarına göre daha fazla hava, su ve besin tüketiyorlar. Çocuklar kirli havanın yüzde 90’ının filtre edildiği burun yerine ağızdan soluk alıp verdiği için kirli hava doğrudan akciğere gidiyor ve akciğer gelişimi kötü yönde etkileniyor.

Uzmanlar, çocuk ölümlerinin azalabilmesi için içme suyunun temizliğine ve yemeklerin sağlıklı pişirilmesine dikkat çekiyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Margaret Chan, ‘’Çevre kirliliği özellikle küçük çocuklar için çok tehlikelidir. Çocukların organları ve bağışıklık sistemi tam büyüme aşamasında olduğu için hava ve içtikleri su mümkün oldukça temiz olmalıdır. Çocukların çevresel toksinlerle teması azaltılmalıdır. Çevre sağlığı konusunda toplum bilinci oluşturulmalı ve üreticiler uyarılmalıdır’’ dedi.

Dünya sağılık Örgütünün yayınlamış olduğu “Sürdürülebilir Bir Dünyayı Miras Almak: Çocuk Sağlığı ve Çevre Atlası” isimli raporda çevre kirliliğinin rahimdeki doğmamış bebekleri bile etkileyebileceğine, daha ileriki yaşlarda ise küçük çocukların pasif sigara içiciliğine ve kapalı mekan ve açık havada bulunan kirliliğe maruz kalabileceğine dikkat çekiliyor.

Olumsuz hava koşulları, çocukları anne karnında dahi etkileyebiliyor, bu da erken ve sağlıksız doğumlara neden oluyor.

Rapora göre;

  • Her yıl 5 yaşından küçük 570 bin çocuk solunum yolu hastalıklarından en çok da Pnömoni’den hayatını kaybediyor. (pasif sigara içiciliğin yol açmasından kaynaklı)
  • 361 bin çocuk ishalden hayatını kaybediyor bunların başlıca nedenleri arasında kirli su tüketimi ve hijyen eksikliği yer alıyor.
  • 270 bin çocuk daha 1. ayını doldurmadan annenin yukarıda bahsi geçen ihmallerinden dolayı erken doğum yapmasının ardından bünyenin zayıf oluşundan hayatını kaybediyor.
  • 200 bin çocuk 5 yaşına gelmeden sıtma hastalığından dolayı hayatını kaybediyor. Bunu başlıca nedenleri ise kamu politikasının güçsüz oluşu ve insanların çevreye karşı ihmallerinden kaynaklanıyor.
  • 200 bin çocuk ise zehirlenme ve ya yükseklikten düşme gibi kazalar sonucu hayatını kaybediyor.

 

Dünya Sağlık Örgütü, özellikle karbondioksit emisyonunu ve havayı kirleten diğer kimyasalları azaltmak için çaba harcanmalı ve tüm bu zararlı kimyasallara maruz kalan çocuklar için tüm hükümetlerin el birliği ile çalışıp hayati riskleri ortadan kaldırmak adına birlik olma çağrısında bulunuyor.(Olga Daşcinscaia)

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi