29 Mart 2024 Cuma

Hollanda’da “Aziz Nikolas” Festivalinde Irkçılık Protestosu

Hollanda’nın bazı şehirlerinde düzenlenen festivallerde, Aziz Nikolas’ın yardımcılarını temsili olarak canlandıran kişilerin yüzlerinin komple siyaha boyanması ırkçılık unsuru taşıdığı için protesto edildi.

Bazı şehirlerde düzenlenen protesto yürüyüşleri, karşıt grupların engelleme çalışması ve güvenlik zafiyeti gerekçesiyle iptal edildi.

18 farklı şehirde düzenlenen gösterilerde çok sayıda polis görev yaptı. Karşıt grupların provokatörlük yapmaları sebebiyle bir çok kişi göz altına alındı. Çıkan arbede esnasında birçok gösterici de yaralandı.

Gösteriye katılmak için toplanan kalabalık polis eşliğiyle bölgeden uzaklaştırıldı.

Rotterdam şehrinde yer alan Erasmus Köprüsü’nde düzenlenen yürüyüşte göstericiler “Daha fazla ırkçılık istemiyoruz” ve “Başbakan Rutte, Utan!” sloganları attılar.

Erasmus Köprüsü üzerinde gerçekleşen gösteriye karşıt bir grup, yumurtalı ve havai fişekli bir saldırı düzenledi. Söz konusu saldırıda 2 kişi hafif bir şekilde yaralandı.

Irkçılık iddiası

Aziz Nikolas’ın Hollanda’ya gelişini anmak üzere düzenlenen festivallerde, Aziz’in yardımcılarının yüzlerinin komple siyaha boyanması son yıllarda ırkçılık olarak yorumlanmasına ek olarak ayrımcılığı da çağrıştırdığı gerekçesiyle tartışmalara konu oluyor.

Hollanda Halk Kültür Merkezi tarafından, “korunması gereken festivaller” listesine dahil edilen Aziz Nikolas’ın gelişi, 1964 yılından bu yana törenlerle kutlanıyor.

İnsan hakları örgütleri tartışmaların ardından konuyu ulusal ve uluslararası yargıya taşımıştı ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları’na ek olarak Amsterdam Mahkemesi’nin kararlarında, Aziz Nikolas’ın yardımcılarının siyahi olarak betimlenmesinin ırkçılık barındırdığına karar verilmişti.

Fakat, Hollandalı yetkililer söz konusu etkinliğin sıradan bir çocuk festivali olarak nitelendiriyor.

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi