19 Nisan 2024 Cuma

Hristiyan Filistinliler İsrail askeri olmamak için direniyor

İşgal altındaki Filistin topraklarında yaşayan Hristiyan Araplar, İsrail ordusuna asker göndermeye karşı çıkarken, Ortodoks papazı Nadav’ı eleştiriyorlar.

2012 yılında, İsrail hükümetinin desteğini alan Ortodoks rahibi Gabriel Nadav, Hristiyan gençleri İsrail ordusuna katılmaya çağıran bir kampanya başlattı.

Al Monitor‘den Ahmad Melhem’in haberine göre, İsrail’in resmi olarak gençleri askere çağırmasından 2 yıl önce başlayan bu kampanya ile birlikte, işgal altındaki Filistin topraklarında yaşayan Hristiyan Araplar, daha önce Dürzi topluluğuna yapıldığı gibi, İsrail’in işgal ordusuna zorunlu olarak asker toplanmaya çalışıldığından kuşkulanmaya başladılar.

Dürziler, 1950’li yıllarda İsrail ordusunda askerlik yapmaya zorlanmışlardı. Askere gitmeyi reddeden bir Dürzi, Ömer Saad ise, 2012 yılında cezaevine atılmıştı. Edward Said Enstitüsü’nde müzik yapan Saad, Netanyahu’ya hitaben yazdığı bir mektupta, müziğini yalnızca Filistin üzerindeki işgali sonlandıran ve başkenti Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasına izin veren bir barış temelinde yaptığını kaydetmişti.

Saad ayrıca, Dürzilerle Filistinli Araplar arasında ayrım yaratılmasına karşı çıktığına da dikket çekmişti.

Ancak İsrail’in Hristiyanları devşirme planına Filistinliler ve Filistin siyasi ve dini otoriteleri karşı çıkıyor. Nablus Sebastia’dan Rum Ortodoks piskoposu Atallah Hanna, “Biz, Hristiyanlar olarak, Filistin halkının bileşenlerinin yapı taşlarındanız” dedi.

Hanna, “Ulusal, dini ve ahlaki inancımız gereği, çocuklarımızın zulüm ve adaletsizlik üzerine kurulu bir orduya hizmet etmesini reddediyoruz” dedi.

Hanna, Hristiyan Arapların çoğunluğun İsrail askeri olmaya karşı çıktığını, bunu kabul edenlerin ise sayısının az olduğunu ve Filistin ya da Hristiyan toplumunu temsil etmediklerini kaydetti.

Palestinian-Christians-2

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi