29 Mart 2024 Cuma

Hristiyan Iraklılar, Kasabalarına Geri Dönüyor

Irak ordusunun Musul’un merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunan, Hristiyanların yoğun olarak yaşadığı Bertilla’yı IŞİD’den geri almasının ardından kasaba sakinleri evlerine dönerek ibadetlerini yerine getirmeye başladı.

Irak ordusu ve Peşmerge güçleri IŞİD’e karşı büyük ilerlemeler kaydetmeye devam ediyor. Peşmerge ve Irak ordusunun geri aldığı bölgelerde Hristiyanlar ve farklı inançlardan insanlar artık evlerine dönebiliyor ve inançlarını özgürce yaşayabiliyor. Geri dönenlerden biri olan ve kasabanın girişinde Sputnik’e konuşan 55 yaşındaki Peder Davut Süleyman Uşek, çok sevinçli olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“IŞİD 2 yıl önce kasabamıza baskın yapıp ve ele geçirince Hristiyanlar olarak kasabadan kaçarak Erbil’e sığındık. Eğer Bertilla’dan kaçmasaydık, IŞİD bizi yakalar ve öldürürdü. Yüzlerce Hristiyan insanımız IŞİD tarafından öldürüldü ve tutuklandı. Halen Musul’da 20 Hristiyan cezaevinde tutuluyor.” Hristiyanlar ile diğer azınlıkların IŞİD’in elinden çok şey çektiğini dile getiren Uşek, “Artık inancımızı rahatça yapacağız. Biz laik ve demokratik bir ülke istiyoruz. Böyle bir ülkede yaşamak istiyoruz” dedi.

Bertilla Kasabası’na geri dönen pederler arasında Peder John Tarachee, iyi yıldır mülteci olarak yaşadığını ve kasabalarına dönmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti.

Musul’da Kilise Çanları Bir Kez Daha Çaldı

Geçen Pazar günü, Irak Ordusu’nun ve Peşmergelerin Musul’u geri aldıktan sonra yıkık, dökük ve yanmış kiliselerin içinde Pazar ayini yapıldı. Musul’un Karakuş ilçesinde yapılan ayine birçok Hristiyan Iraklı katıldı.

Kilise çanları Musul’un Güney Doğusu’nda ABD liderliğindeki hava ve kara kuvvetleri tarafından desteklenen Irak Ordusu’nun güvenliğiyle çınladı.

Reuters’ın haberine göre, Musul Süryani Katolik Başepiskopusu, “Bugün Karakuş’un IŞİD’ten kurtulduğu gündür” diye belirtti. Karakuş doğumlu Başepiskopos, “Şimdi bizim görevimiz IŞİD’ten kalanları ortadan kaldırmak olacaktır. Bunlar bizi mağdur eden, ayrılık ve çatışmalara sürükleyen şeylerdir. Politika ve mezhepsel tatışmalar, kurallar ve destekçiler arasında birini diğerinden ayırıyor. Bu zihniyet artık değişmek zorunda” diye belirtti.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi