20 Nisan 2024 Cumartesi

Hristiyan Mültecilere Devasa Kilise

IŞİD’in ortaya çıkışı nedeniyle evlerinden çıkarılan ve şimdi Ankawa isimli Kuzey Irak kasabasında yaşayan Iraklı Hristiyanlar yakın bölgedeki en büyük kiliselerden birine sahip olacaklar.

Kuzey Irak haber sitesi Rudaw, yaklaşık sekiz yıldır inşaatı süren Aziz Petrus ve Aziz Pavlus Kilisesi adı verilen kilisenin açılış töreni düzenlendi. Kilise tamamen bitmemiş ve sadece dua salonu tamamlanmış olsa da, kilisenin yaklaşık 1.300 kişiye hizmet vermesi bekleniyor.

Daha önceki bir Rudaw raporuna göre, kilise Kuzey Irak bölgesindeki en büyük kilisesi olacak.

Kuzey Irak Hristiyan İşleri Daire Başkanı Halid Jamal, Rudawa verdiği demeçte,”Tamamlandığında Ortadoğu’daki en büyük projelerden biri olacak” dedi.

Rudaw’a göre, açılış törenine katılanların çoğu Ankawa yerlisi. Bununla birlikte, bu hizmete Musul bölgesinden, Bağdat’tan, Irak’ın diğer bölgelerinden ve Suriye’den gelen mülteci Hristiyanlar da katıldı.

Suriyeli bir mülteci olan Miriam Sileman, Rudaw’a kilisenin nihayet açılması konusunda heyecanlı olduğunu söyedi. “Şimdi burada yaşıyorum, bu kiliseden çok mutluyum ve hep burada dua etmeye geleceğim” dedi.

Rudaw’ın raporunda, kilise tamamlandığında, bölge genelinde “kiliseleri ve evleri yıkılmış olan” Hristiyanlara ev sahipliği yapacağı ifade ediliyor.

Keldani Katolik Kilisesi Erbil Başepiskoposu Bashar Matti Rudaw’a kilisenin inşa edilmesinin Kuzey Irak’ın Hristiyanlara yönelik bir bağının ve desteğinin olduğunu gösteren bir mesaj olduğunu söyledi.

İnşaat projesine öncülük eden Ashour Jarjis kilisenin Irak’taki “en görkemli yapılar” arasında olacağını belirterek “Projenin kendisi birkaç yılda gelişti ve hatta Hristiyan çalışmaları ve yabancı diller için bir okul da barındıracak” diye açıkladı. “Erbil’in ve çevresinin tarihini de yansıtacak modern bir mimariye sahip olacak” dedi.

Rudaw, son birkaç yıldır yoğun bir şekilde sığınma ve yardım aramak için Kuzey Irak’a giden mülteci Hristiyanların akınına uğradığını ve Kuzey Irak’daki kiliselerin sayısını arttırma planlarının bulunduğunu söyledi. Mayıs ayında Kuzey Irak’da 127 kadar kilise ve 24 kadar mabet bulunduğu bildirdi.

Hristiyan zulüm savunuculuğu örgütü International Christian Concern internet sayfasında “Bu kilise, evlerini ve kiliselerini kaybetmiş olan Hristiyanların memnuniyet duyabileceği bir yer olacak. Çok acı çektikten sonra gidecek yerleri olmayan Hristiyanların Kuzey Irak bölgesinde artık bir evleri var” şeklinde belirtildi.

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi