29 Mart 2024 Cuma

Hristiyanlar İçin En Tehlikeli 50 Ülke

Open Doors isimli Amerikan inanç özgürlüğü takip kuruluşu her yıl olduğu gibi bu yılda dünyada Hristiyanlara karşı en çok baskı ve zulmün olduğu ülkelerin listesini açıkladı. İlk 10 sırada bulunan ülkeler arasında büyük bir fark göze çarpmazken Hindistan ilk kez en tehlikeli ülkeler sıralamasında ilk 10’a girmiş oldu. Bu özellikle ülkede son yıllarda yükselen Hindu radikalizminin yarattığı etkiye bağlanıyor. 

Özellikle nüfusu yoğun ülkelerde baskının arttığına dikkat çeken Open Doors’a göre, Hindistan ilk kez, ilk 10 listesine girerken Çin 16 basamak birden atlayarak 43. sıradan 27. sıraya yükseldi.

Türkiye, 26. sırada yer alırken Türkiye’deki kiliselerin özellikle 2 sene boyunca hapiste kalmasının ardından 2018’de serbest bırakılan Andrew Brunson’ın davasından sonra oldukça düşük bir profilde kaldığı belirtildi ve Dini milliyetçiliğin yeni boyutlara geldiğini yer aldı.

Açıklanan bildirgede; “Açıklanan ülkelerin her biri 1 milyardan fazla kişiye ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle bu yönelimler oldukça üzücü. Hindu ulusalcıların Hindistan’da artan baskıları ve saldırıları aynı zamanda Çin’de gücünü sürekli artıran hükumetin baskıları bu ülkelerde açık bir şekilde ibadet etmeyi imkansız hale getirmeye başladı” ifadeleri yer alıyor. 

Numaralara baktığımızda; 245 milyon Hristiyan önümüzdeki dönemde özellikle ilk 50’ye giren ülkelerde baskının artması riskiyle yüz yüze kalmış durumda. Bu sayı geçtiğimiz sene 215 milyon olarak verilmişti. 

Geçtiğimiz yıl bu bölgelerde 4136 Hristiyan sadece inançları nedeniyle öldürülürken, 1266 kilise veya Hristiyan hizmet binası saldırıya uğradı. Listenin ilk sırasında her yıl olduğu gibi yine Kuzey Kore bulunuyor ve onu; Afganistan, Somali, Libya, Pakistan, Sudan, Eritre, Yemen, İran ve Hindistan izliyor. 

Bu sürecin en çarpıcı yönelimi ise “kadınlara yönelik şiddetin şok edici bir biçimde artmış olması”. Birçok ülkede kadınlar için süreç çok daha zor çünkü hem Hristiyan hem de kadın oldukları için yüzleştikleri bir çifte zulmü söz konusu. En travmatik durumlarda görülen o ki Hristiyan toplulukları yok etmek için başvurulan temel yöntem cinsiyet eğilimli saldırılar. Şiddet, tecavüz ve ayrımcılık en çok kadınlara karşı bir silah olarak kullanılıyor ve toplulukları bu sayede amaç ve var olma gücünden koparmak hedefleniyor.(CD)

Haberi Youtube‘dan da izleyebilirsiniz.

Papa Françesko, Mülteci Krizine Değindi

Papa Françesko, Kolombiya, Panama ve Kosta Rika episkoposlarına gönderdiği mektupta, göçmenlere daha fazla pastoral yardım ve destek...

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi