29 Mart 2024 Cuma

Hristiyanlarca da kilise olarak kullanılan antik Serapis Tapınağı restore edilecek

serapisHer yıl 2 milyon turistin ziyaret ettiği Efes antik kentinde bulunan ve depremde yıkıldığı tahmin edilen Serapis Tapınağı, aslına uygun bir şekilde restore edilecek.

Roma döneminde milattan sonra 2. yüzyılda eski Mısır’ın bereket tanrılarından Serapis adına inşa edilen tapınağın, Anadolu’da en iyi şekilde muhafaza edilmiş en büyük tapınak olduğu belirtiliyor.

Roma’da Hristiyanlık sonrası kilise olarak kullanılan tapınak, toplamda 7 bin 700 metrekarelik alanda kurulurken, yapının alanı bin metrekarenin üzerinde. 1800 yıl önce inşa edilen tapınağın yıkıldıktan sonra etrafa dağılan kalıntılarının, yüzde 100’e yakınının mimari olarak sağlam olduğu ifade ediliyor.

Efes Vakfı’nın restorasyonunu üstlendiği tapınağın, ayağa kaldırıldığı takdirde, Efes’in, Celsus Kütüphanesi’nden sonra ikinci yüzü olması bekleniyor. Efes Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, tapınağın restorasyonuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, bu tapınağı ayağa kaldırarak Efes’e yeni bir destinasyon eklemek istediklerini söyledi.

Kocabıyık, “Efes deyince herkesin aklına Celsus Kütüphanesi geldiğini ancak Serapis gibi bir tapınağın canlandırıldığında Efes’in yeni yüzü olabilir” dedi.

Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Direktörü ve Efes Kazı Başkanı Sabine Ladstaater ise restorasyon projesi için kalıntıların analizlerinin yapıldığını, blokların tamamen kuvvetli olup olmadığının ultrasonla araştırıldığını, bölgenin arazi yapısının jeofizikçilerce kontrol edildiğini ve depreme karşı sismik analizlerin yapıldığını söyledi.

Tapınağı yeniden kurulabilirliğinin araştırıldığını aktaran Ladstaater, ekim ayına kadar çalışmaların tamamlanacağını ve bu aydan sonra uygulamanın başlayacağını açıkladı. Uluslararası kurallara göre bir çalışmanın restorasyon sayılması için o binanın yüzde 80’inin ayağa kaldırılması gerektiğini hatırlatan Ladstaater, “Biz bunun için çalışma başladık. Üçgenin yüzde 100’ü toprak üzerinde duruyor. Bu üçgenin başka bir yerde sergilenmesi yenilikçi bir fikir” diye konuştu.

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi