16 Nisan 2024 Salı

Çavuşoğlu: Kilise, Cemaat ve Vakıfların Taleplerini Dinledik

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İzmir’de Hıristiyan, Müslüman ve Yahudi din adamlarıyla bir araya geldi. Çavuşoğlu, “İktidara geldiğimiz günden bu yana Türkiye’de farklı inançlara mensup kiliselerin, vakıfların ve cemaatlerin haklarını verdik, veriyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İzmir’de Hristiyan, Müslüman ve Yahudi din adamları ve cemaat temsilcileriyle yemekte bir araya geldi.

Yemeğe, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Müftüsü Recep Şükrü Balkan, Türkiye Protestan Baptist Kiliseleri Başpiskoposu Ertan Çevik, İzmir Katolik Kilisesi Başpiskoposu Monsenyör Lorenzo Piretto, İzmir Ortodoks Kilisesi Metropoliti (Başpiskopos) Bartholomeos Samaras, İzmir Rum Ortodoks Cemaati Başkanı Yorgo Teodoris, İzmir Musevi-Yahudi Cemaati Onursal Başkanı Jak Kaya da katıldı.

Program sonunda açıklama yapan Mevlüt Çavuşoğlu, İzmir ve Anadolu topraklarının farklı kültürlerin, medeniyetlerin beşiği olduğunu söyledi. Toplantıda burada faaliyet gösteren kilise, cemaat ve vakıfların gündeme getirdiği konuları değerlendirdiklerini belirten Çavuşoğlu, talepleri dinlediklerini anlattı.

‘İNANAN BAŞKALARININ DİNİNDEN RAHATSIZ OLMAZ’

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, toplantıdaki taleplere ilişkin soru üzerine, mülkiyet konuları, kiliselerin restorasyonu, vakıf kurulması gibi istekler olduğunu aktararak şöyle konuştu:

“Bunlar yıllardır adım attığımız, farklı inanç gruplarının, farklı vakıfların ve cemaatlerin haklarını vermek için attığımız adımlar çerçevesinde gelen taleplerdir. İktidara geldiğimiz günden bu yana Türkiye’de farklı inançlara mensup kiliselerin, vakıfların ve cemaatlerin haklarını verdik, veriyoruz. İnanan, inancına güvenen başkalarının dininden, inancından rahatsız olmaz. Ülkemizin gerçekleridir. Arkadaşlarımızın burada gündeme getirdiği konular da makul konular, biz de takibini yapacağız.”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci ise, İzmir’de aynı sokakta cami, kilise ve havranın yer aldığını söyledi.

Zeybekci, “Bütün ibadethaneleri hiçbir ayrım yapmaksınız restore etmek, cemaatlere, inanç kesimlerine teslim etmek, onların kullanımına sunmak gibi gayret içinde olacağız. İzmir bu özelliği ile çok daha güçlü hale gelecek. İzmir’in yıllık turist sayısı 1 milyon. 1 milyon turisti İzmir’e yakıştırmıyoruz. Sadece inanç turizmi için milyonlarca insan İzmir’e gelse başka hiçbir yerde göremeyeceklerini burada göreceklerdir” diye konuştu.

Malatya ve Elazığ’da Diriliş Yortusu Kutlamaları

İsa Mesih'in Diriliş (Surp Zadik) Yortusu münasebetiyle Anadolu Ermeni toplumu gözetmeni Peder Avedis Tabaşyan Malatya ve Elazığ...

BM: 25 Milyon Kişi İnsani Yardıma Muhtaç

Birleşmiş Milletler (BM), Sudan'da 25 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu, 8,6 milyon kişinin ise yerinden edildiğini...

Kilisede Bıçaklı Saldırı: “Dini Aşırıcılık” Kaynaklı Bir Terör Eylemi

Avustralya'nın başkenti Sidney'in batısında bir kilisede, episkopos dahil en az 4 kişinin bıçaklandığı bildirildi. Ayin sırasında konuşma...

Gazze’de Sağlık Krizi: Yetersiz Beslenen Hastalar İyileşemiyor

Bombardımanın 6 aydır sürdüğü Gazze'de sağlık hizmetlerine erişim neredeyse imkansız hale geldi. Yetersiz beslendikleri için yaraları iyileşmeyen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi