29 Mart 2024 Cuma

Hristiyanlığın Hawaii Halkı Üzerindeki Etkisi

Hristiyan halkları, iman gücünün insanların hayatını ve hatta kültürünü değiştirebileceğine inanırlar. Bunun en güzel örneğini Hawaii Adaları’nda yaşandığı tarih sayfalarında belirtiliyor.

Misyonerler, İsa’nın müjdesini anlatmak için Hawaii topraklarına 1819 yılında geldiklerinde Hawaiililer o dönemlerde farklı adalar ile sürekli mücadele içinde olan savaşçı bir toplumdu. Putperest inançlarından dolayı volkan patlamalarından sonra tanrıça olarak benimsedikleri putperest Kapu’yu yatıştırmak için insanları kurban ediyorlardı.

Amerika’dan 23 Kasım 1819 yılında 4 kişilik bir grup Hawaii’ye geldi. Onlar geldiğinde Hawaii halkı inanç konusunda boşluktaydı. Adaya gelenlerden biri Hawaii asıllı bir misyonerdi ve Kapu’nun son bulduğunu yeni öğreniyordu. Hemen orada gemilerinin içinde tanrıya Kapu’dan kurtuldukları için şükrediyorlardı. Bu misyonerlerin çabaları ve Amerikan büyükelçisinin desteğiyle 16 Ocak 1893’te bağımsız Hawaii Krallığı, Amerika tarafından devrildi ve Hawaii Amerikan bayrağındaki 50.yıldız oldu.

Hawaii halkı, kralın ölümünden sonra büyük bir kaosun içine düştü. Zaten Kapular da nerdeyse tamamen ortadan kalkmış bir haldeydi ve misyonerler Kapu yerine halka yeni bir inanç sunmuşlardı. Üstelik bir kilise bile inşa edildi. Aslında yerel halk kiliseye pek gelmiyordu, gelenler de oraya ilahi dinlemeye geliyordu. Fakat büyük şeflerinin Hristiyanlığı kabul etmesiyle birlikte halk yavaş yavaş Hristiyanlığı benimsemeye başladı.

Misyonerlerin bir sonraki adımı yerli halka İncil’i okumayı sağlamaktı. Ne yazık ki, Hawaii’nin kendine ait bir yazı dili yoktu ve Avrupalı misyonerler bu topraklara Hristiyanlığı yaymak için geldiklerinde Latin alfabesiyle kendi Hawaii yazılarını üreterek İncil’i Hawaii diline tercüme ettiler.

Kral 2. Yamehama’nın ölümünden sonra Kraliçe, Kapu’nun yerine Hristiyanlığı seçmiş ve halk da bunu kabullenmek zorunda kalmış. Kraliçe, ağır bir hastalığa yakalanmış ve günlerce yatakta kalmış. Yeni inançlarına uygun dualar edilmiş ve şifa bulmuş. Kraliçe’nin iyileşmesi, halkın Hristiyanlığı kabullenmesinde büyük etkisi yaratmış.

Misyonerlerin adaya gelişinden 25 yıl sonra Hawaii halkı okuma yazmayı hemen öğrenmiş, hatta o dönemin en fazla okuryazar ülkesi haline geldiler. Hawaii’deki misyonerler ise zamanla yerli halkla müjdeyi yaymak için Pasifik Adaları’na ve Oregon’a seferler düzenlemeye başladılar.

Hawaii halkı İncil ile tanıştıktan sonra eskisi gibi savaşmak yerine, aralarındaki sorunları en doğru şekilde çözümleyen nazik insanlar haline geldiler.(Olga Daşcinscaia)

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi