16 Nisan 2024 Salı

İadesi istenen manastır çocuk parkı oldu

kilikya-manastiriMülkiyetinin iadesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulan, 1292 yılında inşa edilerek 1921 yılına kadar Kilikya Ermenileri’nin Dini merkezi olan Sis (Kozan) Manastırı, iade istekleri üzerine belediye tarafından çocuk parkına dönüştürüldü.

Kilikya Ermeni Katolikosluğu’nu temsilen Lübnan vatandaşı Aram Keşişyan, geçen 27 Nisan’da avukatı aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak, 1950’li yıllarda yıkılan Kilikya Manastırı’nın mülkiyetinin iadesini, iade edilmemesi durumunda ise 100 milyon lira tazminat verilmesini istedi.

Ermenilerin 700 yıl boyunca dini merkezi olarak kullandıkları manastırla ilgili açılan davaya, ‘Bizde kimseye verilecek tek karış vatan toprağı yoktur’ diyerek karşı çıkan Kozan Belediye Başkanı MHP’li Musa Öztürk, manastırın bahçesine çocuk parkı yaptırdı.

MANASTIRIN TARİHİ

1292-1921 yılları arasında Kilikya Ermenilerinin merkezi olan Sis Ermeni Manastırı, Kozan Kalesi eteklerinde bulunmaktadır. Kilikya Manastırı Rubinyan Krallarından “Haytum” tarafından Ayasofya’nın benzeri olarak inşa edilmiştir. Bu manastırın bir benzeri de Ermenilerin merkezi olan “Açmiyazin” şehrinde olduğu söylenmektedir. Kilikya Manastırının o zamanın Hıristiyan dünyasında çok büyük bir yeri vardı.

Bu manastır, 1921 yılında Beyrut’a taşınmış ve halen oradan faaliyetlerini sür dürmektedir. Kozan’daki manastırın, diğer Ermeni Kilise ve manastırlardan statü olarak yüksek olduğu belirtilmektedir.
2 Haziran 1920’de Fransızlar Kozan’ı terk ederken Katalikos vekili Yahişa efendi manastırın bütün anahtarlarını bir çuvala koyarak Kozan Mutasarrıfı Ihsan Bey’e teslim ederken şunları söylemiştir; “Biz artık buralardan gidiyoruz ve bir daha dönüşümüz olmayacaktır. Bu manastır bir mabettir. Burasını bir cami yahut hastane veya mektep yapınız. Memleketiniz için çok hayırlı olur.” demiştir. Maalesef aradan zaman geçtikten sonra Kilikya Manastırı o zamanki yetkili kimselerin fikirlerine yenik düşmüş, sonuçta ortada Kilikya Manastırı diye bir şey kalmamıştır. Yalnızca çevre duvarları ayaktadır.
1950’li yıllarda belediye başkanlığı yapan Dede Akçalı, Kilikya Manastırı’nın taşlarını söktürmüştür. Manastırdan sökülen taşların Arap Camii’nin inşaatında ve Belediye Mezarlık duvarlarında kullanıldığı belirtilmektedir. (SG)

 

İzmir Azize Helena Cemaati’nin yeni Başpapazı Peder Adrian Baciu Oldu

İzmir Karşıyaka Azize Helena Cemaati'nin yeni Başpapazı Romanyalı Peder Adrian Baciu OFM Conv.’ın görevinin başlangıcı vesilesiyle 14...

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 23 Milyon Kişinin Hayatı Tehlikede

Açlık, Yetersiz Beslenme ve Şiddet Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ni Tehdit Ediyor Birleşmiş Milletler tarafından yapılan araştırmaya göre, Kongo Demokratik...

Hristiyan Kadın, Hapis Cezasına Çarptırıldı

İran'da Hristiyanlığı kabul eden Laleh Saati, Hristiyan kuruluşlarla ilişki kurarak ulusal güvenliği tehdit ettiği iddiasıyla iki yıl...

Episkoposlar Şiddete Son Verilmesi Çağrısında Bulundu

Ülkede yaşanan şiddetin ortasında Haiti Episkoposlar Konferansı, Hristiyanları cesaretlendirmek için bir mektup yayınladı. Mektupta Yeşaya 60:18'de yer alan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi