29 Mart 2024 Cuma

İddiaların kaynağı parşömen sahte

 Durham üniversitesi profesörlerinden Francis Watson üzerinde Koptik dilinde yazılmış sözcüklerden dördünün İsa’nın evli olduğuna dair delil olarak gösterilen papirüs parçasının günümüze ait sahte bir belgeden başka bir şey olmadığını söylüyor.

İncil uzmanı bilim adamı, İsa’nın Karısı İncil’inin modern zamanın ürettiği sahte bir eser olduğuna dair kanıt bulduğunu iddia ediyor. Durham Üniversitesi profesörlerinden Francis Watson, hafta başında haberi çıkan ve İsa’nın karısının olduğunu ifade ettiği düşünüldüğü için uluslararası bir sansasyon haline gelen papirüs parçasının, aslında Koptik diliyle yazılmış olan orijinal Thomas İncili’nden alınmış sözcük parçalarının kopyalanıp, düzensiz şekilde tekrar düzenlenmesiyle sanki yeni bulunmuş bir parçaymış izlenimi yaratması için yapılmış bir yama işi olduğunu söyledi.

KOPYALAMA YAPILIRKEN DEĞİŞTİRİLMİŞ

Internet’te yayınlanan bir haberde, Watson’ın, papirüs parçasında bulunan cümle parçalarının Thomas İncil’inin yayınlanmış baskılarından alınıp kopyalandığı ve kopyalanırken bazen küçük değişikler de yapıldığını savundu.

Bu buluş akademisyenler arasında şiddetli tartışmalara yol açtı fakat Watson yeni araştırmasının kesin ve inandırıcı olabileceğine inanıyor. “Bu şeyin nasıl oluşturulduğunu göstermiş olmam inkâr edilemez” dedi. “Modern zamanların sahte bir işi olmaması büyük bir sürpriz olurdu. Dördüncü yüzyılda bu şekilde bir araya getirilmiş olması mümkündür.” Yazdığı raporda bu eserin Koptik Dili’ni ana dili olarak konuşmayan birisi tarafından birleştirildiğini iddia ediyor ki bu da “modern” bir eser olduğunu söylemenin kibar bir yolu.

Bu hafta Roma’daki bir konferansta parçayı sunan Harvard Üniversite’si profesörü Karen King’i direkt olarak eleştirmiyor. Tartışma konusu haline gelen parçanın bulgularını ve görüntülerini çok iyi bir şekilde sunduğunu söylüyor. Papirüs parçasının dördüncü yüzyıla dayandığının gayet mümkün olabileceğini fakat üzerindeki sözcüklerde modern zamanların kitap baskısı etkisi bulunduğunun çok açık olduğunu söylüyor.

Özellikle de belli bir sözcüğün ortasında bulunan satır aralığı Thomas İncil’inin günümüz baskısından, orijinal Gnostik veya ilk Hristiyan metinlerinden alındığını gösteriyor.

Eskiçağ metinlerinde, Koptik Dilinde olduğu gibi kelimelerin ortadan kesilmesi çok yaygındır. Bu kelimelerin tire kullanılmadan yazıldığını söyledi. Fakat aynı kesintinin elle yazılmış olan iki farklı metinin aynı yerinde olması hiç de yaygın değildir. Roma’daki konferansından sonra hâlâ seyahat ediyor olduğuna inanılan King’den henüz bir yanıt çıkmadı.

ESKİ DEĞİL MODERN BİR METİN

Martin’e göre bu sahte eser, 1970’lerde İsa’nın geceyi çıplak gençlerle geçirdiğini öne süren ve skandal yaratan Markos İncil’inin değiştirilmiş bir türünden sahte olarak yapılan papirüs parçasına denk bir şey.

“Kullanılan teknikler aynı, yama parçası tekniği. İsa’nın Karısı metninde bu gerçekten de dikkat çekici çünkü çok küçük okunabilinir yerler var ve birbirleriyle pek bağdaşmıyorlar.

Uzun zamandır İsa’nın evli olduğuna dair spekülasyonlar var, özellikle de son yıllarda Dan Brown’nun Davinci’nin Şifresi romanıda hikâyenin ana temasında kilit bir rolü olduğu için. (ANM / Guardian)

 

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi