26 Nisan 2024 Cuma

İmera Manastırı Restore Edilecek

Gümüşhane’de yeralan ve mimarisi ile dikkat çeken 668 yaşındaki İmera Manastırı restore edilecek.

Gümüşhane merkeze bağlı Olucak köyü sınırları içerisinde yer alan, gerek gotik mimarisi, gerekse giriş kapısının doğuda yer alması ve yapımında kullanılan aydınlatma tekniği gibi özellikleriyle Doğu Karadeniz’in önemli inanç yapılarından biri olan manastırda yakın dönemde restorasyon çalışmaları yapılacak.

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, 1350 yılında yapılan ve çeşitli dönemlerde restore edilerek bugüne kadar ulaşan 668 yaşındaki manastırda Gümüşhane Müzesi yetkilileriyle birlikte birtakım incelemede bulundu.

Vali Memiş, gazetecilere verdiği demeçte, manastırın bulunduğu bölgenin tarihi açıdan büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

İmera Manastırı’nın mimari ve teknik açılardan bölgedeki en değerli ve korunaklı manastırlardan biri olduğuna dikkati çeken Vali Memiş, “Yaklaşık bir milyon liralık bir restorasyon projesi var. Bu projeyi manastırın önceliklerini dikkate alarak yapmaya başlayacağız. Eksiklerimiz var. Bu eksiklerimizi de önümüzdeki günlerde tamamlayacağız.” dedi.

“İnsanlık Mirası”

Tarihi eserlerin korunmasında devlet kadar bölgede yaşayan insanların da sorumluluğu bulunduğunun altını çizen Vali Memiş, sözlerine şöyle devam etti:

“Bunlar bize insanlığın mirası. Biz buraları ‘Hristiyan kültürüdür’ diye korumamazlık etmiyoruz. Biz bütün kültürlere, inançlara saygılı ve önem veren bir kültürden geliyoruz. Osmanlı coğrafyası ve modern Türkiye Cumhuriyeti, aynı değerleri koruyup kolluyor. Buralar bize turizm getirisi de olacağı için daha iyi şekilde korumak adına elimizden geleni hep birlikte yapacağız.”

Vali Memiş, Manastır ile ilgili bazı yerel ve ulusal gazetelerde geçtiğimiz günlerde olumsuz haberlere yer verilmesini anımsattı ve ek olarak duyarlılık gösteren gazetecilere ise teşekkürlerini iletti.

Vali Memiş, Gümüşhane’de İmera Manastırı gibi yaklaşık olarak 400 tescilli eser bulunduğunu hatırlatarak, “Bunların hepsini korumak, kollamak istiyoruz. Bu haberlerin ardından Gümüşhane Valisi olarak burada yapılan hizmetleri görmek üzere geldim. Her ne kadar olumsuz bir haber olsa bile bu tarihi eserlere ve tarihi değerlere sahip çıkmamıza vesile oldukları için tüm gazeteci arkadaşlara teşekkür ediyorum.” ifadesini kullandı.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi