23 Nisan 2024 Salı

İncil Uzmanı Cain Hope Felder Hayatını Kaybetti

Afroamerikalı yazar, vaiz ve Yeni Ahit (İncil) uzmanı, Cain Hope Felder 76 yaşında hayatını kaybetti.

Felder’in ölümü, öncelikle Princeton Teolojik Semineri’nde* daha sonra da 35 yıl boyunca ders verdiği Howard Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin Facebook sayfası üzerinden yayınlandı.

Felder’ın bilimsel çalışmaları, Kutsal Kitap’ta bahsi geçen siyahi insanlar hakkındaki gerçekleri ortaya koymaya yardımcı oldu.

Facebook sayfasında yer alan paylaşımda: “Sevgili profesörümüz, arkadaşımız ve akıl hocamız Dr. Cain Hope Felder’in ölümünü duyurmaktan büyük üzüntü içerisindeyiz” açıklaması yapıldı.

Cain Hope Felder, 1943 yılında Aiken, Güney Carolina’da doğdu. İlahiyat Fakültesinde doktora yaptı ve yıllarca Princeton İlahiyat Semineri’nde ders verdi. Howard Üniversitesi’nde Yeni Ahit’te dil ve edebiyat profesörüydü ve aynı zamanda dini düşünce dergisinin editörlüğünü yapıyordu. 

“Biblical Waters: Race, Class, and Family (1990)” ve “Race, Racism, and the Biblical Narratives(2002)” adlı kitaplarını yazmış ve “Stony the Road We Trod (1991)” yapıtının editörlüğünü yaptı. 

Felder aynı zamanda, Birleşik Metodist Kilisesi’nin başkanı ve Afroamerikalılardan oluşan “Black Methodists for Church Renewal” grubunun yöneticisiydi. 

1970’lerin sonunda New York’ta Grace Birleşik Metodist Kilisesi’nde pastör olarak görev yaptı. Ardından Afrika Metodist Episkopal Kilisesi’nin İkinci Episkoposluk Bölgesi’nin başkanı oldu. 

Felder ayrıca geçtiğimiz sene Birleşik Metodist Kilisesi, Parkside, Camden, NJ’de düzenlenen “Afrika Tarihi” adlı seminerinin konuşmacılarındandı. 

O dönemin Metodist Kilisesi Pastörü, Parkside Keith Dickens: “Ünlü bir İncil bilgini, ilahiyatçı ve vaizci olan Dr. Cain Hope Felder gibi bir yazarlarla tanışmak şahsen benim için bir onurdu. Felder’in, Kutsal Kitap’taki Afrika ırkı üyelerinin varlığı hakkındaki konuşması ve Kiliseye iletmek istediği mesaj için Afrika Tarihi Temalı Seminer en doğru zamandı.” açıklamasında bulundu.

Cain Hope Felder, Kasım 2005’te The Christian Post ile yaptığı röportajda, asıl endişesinin Afroamerikalıların Tanrı tarafından lanetlenmediğini ve bu dünyada büyük potansiyellere sahip olduklarını kanıtlamak olduğunu vurgulamıştı. 

Cain Hope Felder: “Bizleri yıllardır bastırmaya çalıştılar. Ayağa kalkıp baskıya direnmesi gereken ahlaki bir ses olmalıyız. Din, insanları güçlendirmenin temeli olmalı, onlara yeni bir umut ve anlam duygusu vermeli, insanların potansiyellerini tam olarak ortaya çıkarmalarına izin vermelidir. Kilise, toplumu daha iyi hale getirmeye çalışıyor. Televizyonda bundan asla bahsedilmiyor. Medya ne yazık ki, Hollywood ünlüleri hakkında konuşmayı tercih ediyor” açıklamasında bulunmuştu.

(*Princeton Theological Seminary, New Jersey’deki Presbiteryen özel bir teoloji okul olmakla beraber Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en eski ikinci seminerdir.) (cnl.news/O.D)

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi