19 Mart 2024 Salı

İnsan Kafatasından Kule İnşa Ediyorlardı

Arkeologlar Meksika’nın başkenti Meksiko’da yaptıkları kazılar sırasında 655 insan kafatasından inşa edilen bir kuleye rastladılar. Ardından kulenin Aztekler’e ait olduğu öğrenildi. Söz konusu keşif uzmanların, Aztek topluluğunun kurban anlayışı gelenekleri hakkındaki görüşlerini tamamen değiştirdi.

İnsan kemiklerinden kuleler sadece 1521 yılında Aztekler’in başkenti Tenochtitlan’ı fetheden işgalcilerin kronik hikayelerinde bahsi geçmektedir. Dolayısıyla uzmanlar, kulelerin düşman askerlerin kemiklerinden yapıldığı kanısına vardılar. Fakat arkeologlar kemiklerin tüm analizlerini yaptıktan sonra şaşırtıcı bir gerçek ortaya çıktı.

Antropolog Rodrigo Bolanos, ‘’Keşifler yapılırken bizlerin tahmini kemiklerin düşman ordusunun askerine ait olduğu yönündeydi, fakat analizler kemiklerin hem erkeklere hem de kadınlara ait olduğunu gösterdi. Bu yüzden kemiklerin düşman askerlerine ait olduğu fikri çürütülmüş oldu’’ dedi.

İnsan kafatasından inşa edilen kuleler Aztekler’in başkenti olan Tenochtilan’de, Templo Mayor yakınındaki tapınak bölgesinin içerisinde bulunuyor. Aynı bölgede daha önce kazı yapan arkeologlar, Aztekler’in kurban geleneklerini yerine getirdikleri ve oyun oynadıkları meydanlara rastlamışlardı.

Kauçuk bir topu, hiç yere düşürmeden, son derece küçük bir halkadan geçirmeye çalıştıkları “Ullamaliztli” adlı bir oyunları olan Aztekler, bu oyunda sadece dizlerini, dirseklerini, kafalarını ve kalçalarını kullanabiliyorlardı. Uzmanlar Kurban ayinlerinin bu oyunla ilgili olduğunu düşünüyorlar, çünkü oyun sahalarının civarında çok sayıda eski oyunculara ait olduğu düşünülen iskeletler bulundu. Kurban edilmek bir onur sayıldığı için, tarihçiler bu cesetlerin oyunu kazananlara mı yoksa kaybedenlere mi ait olduğu konusunda ise hala net bir sonuca varamadılar.

Uzmanların üzerinde çalıştığı, kulelerin oluşturulduğu kemiklerin kime ait olduğu bilmecesini zorlaştıran bir faktör daha ise Aztekler’in mezar geleneklerine sahip olmaması. Aztek halkı, ölen yakınlarını evinin altına gömüyordu. Belki de bu kuleler Aztek halkından ölen insanların kemiklerinden yapılmıştı.(Ria/Historie-Olga Dascinscaia)

İskenderun’da Oruç Dönemi Öncesi Bağışlama Pazarı Ayini

Önceki hafta sonu ‘Et Orucu’na başlayan İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu da ‘Peynir Orucu’na başlayarak 40 Gün...

Gazzeli Genç Kız, SAT-7’ye Konuştu

SAT-7 EKRANLARINDA SAVAŞIN SONLANDIRILMASI VE OKULA DÖNME ÇAĞRISINDA BULUNDU Gazze'de 625.000'den fazla çocuk ve genç aylardır okula gidemiyor...

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi