29 Mart 2024 Cuma

IŞİD kontrolündeki şehirlerde Hristiyanlara üç seçenek sunuldu

Suriye’deki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), bir sene önce kontrolünü ele geçirdiği Rakka kentinde yaşayan Hristiyanlara kısıtlamalar getirdiğini açıkladı.

Church_RaqqaHristiyanlardan “vergi” toplanıp bazı dini sınırlamalar getirileceğini duyuran IŞİD, günlük hayatlarında IŞİD’in açıkladığı “şartlar listesine” uyanların örgüt tarafından “korunacağını” vaat ederken, uymayanların da “ölümle” tehdit etti.

Cihatçı bir internet sitesinde yayınlanan açıklamada, “zimmi” (İslam ülkelerinde yaşayan gayrimüslimler) terimi kullanılarak ‘Hristiyanlar güvenliklerinin sağlanması karşılığında vergi olarak 14 g saf altın verecektir’ denildi.

Örgüt ayrıca, kiliselerde yenileme ve onarım yapılması, kiliseler dışında haç ya da diğer dini sembollerin gösterilmesi, kilise çanlarının çalınması ve kamusal alanda dua ve ibadet edilmesini’ de yasakladı. IŞİD, Hristiyanların silah taşımamasını da emretti.

Bir görüşme gerçekleştirdikleri 20 kadar Hristiyan liderin bu kuralları kabul ettiğini belirten IŞİD’in açıklamasında ş”Hristiyan temsilcilere üç seçenek sunduk: Ya İslam’a geçersiniz, ya IŞİD’in kurallarını kabul edersiniz ya da örgütün hâkimiyetini reddedip öldürülme riskini alırsınız. Hristiyan liderlere bu şartları reddetmeleri halinde meşru hedef haline geleceklerini ve onlarla IŞİD arasında kılıçtan başka bir şey olmayacağını söyledik” diye belirtti.

AFP’nin haber ajansına göre, Suriye krizinin patlak verdiği Mart 2011’de 300 bin kişini yaşadığı Rakka’nın nüfusunun yüzde 1’inden azını Hristiyanlar oluşturuyordu. Ancak IŞİD’in kente saldırıp kiliseleri yakması ve ordu birlikleri ile giriştiği şiddetli çatışmalar sonucunda kontrolü ele geçirmesinin ardından çoğu Hristiyan Rakka’dan kaçtı.

IŞİD ocak ayında da bir açıklama yayınlayıp Rakka’da halkın kişisel özgürlüklerini sınırlandırdığını duyurmuştu. Kamusal alanda müzik dinlenmesi ve çalınmasını, dükkan vitrinlerine insanların fotoğraflarının asılmasını ve sigara ile nargile satışını yasaklayan IŞİD, kadınlara yüzü tamamen kapatan peçe giyme ve erkeklere de cuma namazına gitme zorunluluğu getirmişti.

 

Örgüt, “müzik aleti çalmanın ve şarkı söylemenin, insanı Allah ve Kuran’ı hatırlamaktan uzaklaştırdığı” gerekçesiyle yasaklandığını belirtmişti.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi