18 Nisan 2024 Perşembe

IŞİD’in Yıktığı Keldani Köyü 2 Ayda Onarılacak

IŞİD tarafından 2014 yılında ele geçirilen Irak’ın Erbil şehrinde yaşayan yüz binlerce Keldani Katolik Hristiyan, birkaç ay önce Irak Ordusu ve Koalisyon Güçleri tarafından geri alınan Erbil çevresindeki köylerine geri döndüklerinde yaşadıkları acı daha da katlandı.

IŞİD’li teröristler tarafından evleri yıkılmış, eşyaları yakılmış, kiliseleri ve kutsal eşyalar yakılmış veya yerlere atılmıştı. Mülteci kamplarında yaşayan Keldanilerin evleri de yaşanmaz haldeydi. Üstelik yıllardır kamplarda yaşamak zorunda kalan ve tüm varlıklarını yitiren bu insanların evlerini onaracak tek kuruşları yoktu. Bunun üzerine Erbil Episkoposluğu yardım çağrısı yaptı. Bu çağrı kısa sürede karşılık buldu.  Dünyanın en büyük Katolik yardım kuruluşlarından biri olan Columbus Şövalyeleri adlı yardım kuruluşu Erbil Episkoposu’nun yıkılan Keldani Hristiyanların yaşadığı bir kasabanın onarımı için yardım çağrısı yapması üzerine kısa sürede 2 milyon dolar bağış topladı.

Columbus Şövalyeleri, toplanan bu bağışlarla kasabanın yeniden inşa edilmesinin ve yerinden olmuş vatandaşların evlerine dönmesinin mümkün olacağını umuyor. Christian Post gazetesine bir demeç veren Columbus Şövalyeleri İletişim Sorumlusu Andrew Walther, Irak’taki insanlarla görüştüğünü ve yerleşim yerlerinin onarılmaması durumunda Iraklıların daha iyi bir yaşam için ülkeyi terk etmeye başlamayı düşündüğünü, bu nedenle de tamiratların bitirilmesi için önümüzdeki 60 günün kritik önemde olduğunu söyledi.  Walther, Irak’ta Hristiyan nüfusunun 1,5 milyondan 200 bine düştüğünü, bu Batı ülkelerine yönelen bu göçün ya şimdi önlenmesi ve geri dönüşlerin sağlanması gerektiğini veya bu insanların hiçbir zaman geri dönmeyeceğini söyledi.

Columbus Şövalyeleri tarafından onarılması için yardım toplanan Karamdes, Musul’un yaklaşık 18 km güneydoğusunda. 2014’te IŞİD, Musul’taki topraklardan birçoğunu ele geçirerek ve buradaki insanların birçoğunu kaçmaya zorladı.

Irak önderliğindeki koalisyon güçleri Erbil’i IŞİD’den geri aldı. Columbus Şövalyeleri de hasar gören ya da yıkılan Hristiyanlara ait 750’den fazla evin yeniden inşası için çalışacak.  Walther, “Birkaç yüz aile hemen taşınacak. Çok kötü durumda olmayan evleri tamir etmemiz kolay olacak fakat kötü durumdaki hatta tamamen yerle bir olmuş evleri yeniden yapmamız biraz zaman alacak. Fakat 400 ila 600 evi çok hızlı bir şekilde onarabiliriz. Bu insanlar ağustos ayının sonuna kadar evlerine geri dönecekler.” dedi.

Katolik Haber Ajansı’nın haberine göre Columbus Şövalyeleri, 2014 yılından beri Irak’ta baskı altında olan veya zulüm gören, evlerini terk etmek zorunda kalan Hristiyanlar için 13 milyon dolar yardım yaptı.(Christian Post/ CNA Seyfi Genç)

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Episkopos Arsenios Dahdal’ın, Mersin Cemaati’ne Ziyareti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna'nın bereketi ile Mersin’e gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Mersin cemaat mensupları ile bir araya geldi....

Sevgi Şehidi: Savaşın Parçaladığı Suriye’de Hollandalı Pederin Fedakarlığı

Hollandalı Peder Frans van der Lugt, Mesih'in "Birbirinizi benim sizi sevdiğim gibi sevin" buyruğunu somutlaştırdı. Çarmıh Yolu'nda...

Somali’de 6 Hristiyan Katledildi

Somali'de 29 Mart'ta El-Şebab militanları, Müjde'yi (Tanrı Sözü) duyurduğu gerekçesiyle altı Kenyalı tüccarı öldürdüğünü duyurdu. Christian Today'in ulaştığı...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi