28 Mart 2024 Perşembe

İskenderun Süryani Katolik Kilisesinde Noel ve Vaftiz Bayramı Ayini

Metropolit Melki Ürek; “Tek Tercihimiz Tanrı Olmalıdır”

Pederi olmadığı için yılda ancak birkaç kez ayin yapılan İskenderun Süryani Katolik Kilisesinde, art arda kutladığımız bayramlar dolayısıyla geçtiğimiz hafta sonu özel bir ayin düzenlendi. Adıyaman Metropoliti Ğriğoriyos Melki Ürek tarafından gerçekleştirilen ayinde, İskenderunlu Hristiyanların da katılımıyla Noel ve Vaftiz Bayramları kutlandı.

Cemaatin bayramlarını kutlayarak vaazına başlayan Metropolit Melki Ürek, Noel ve Vaftiz bayramlarının anlamlarından söz etti. ‘Sevgi’ üzerine de konuşan Ürek; “İsa bugün doğdu. İsa her yıl yeniden doğuyor. İsa, sevgi için Baba’dan doğdu, Meryem’den de. Gök kuvvetlerini yerdekiler ile birleştirmek için doğdu. Çünkü ayrıydık ve çok uzaktık birbirimizden.

Değerli kardeşlerim bugün gerçek anlamıyla, sevgi, sevinç ve coşku günüdür. Sevgi yukarıdan geldi, önce O bizi sevdi. O, dağılmış insan soyunun ailesini yeniden birleştirdi. Sevgi bağlılık, hoşgörü ve esenlik hatta Rabbe dillerimizden dökülen övgü gibi şeylerin dışında, insan ruhunda başka bir şey sezilmemeli, düşünülmemeli, iştigal etmemeli ve bununla Tanrı’nın kendisi sevgi olduğunu onaylamak, sevgide kalanın Tanrı’da kaldığını bilmektir.

Tanrı’nın sevgisi seni pozitif işlerden etmiyor yani alıkoymuyor, hatta negatif işlerinden bile! Her ne kadar onlardan seni sorumlu tutuyorsa da sadece Tanrı biliyor ki, ona tercihen işlerimizi ön plana çıkartıyoruz.

Sevgi nedir? Sevgi, sevilenin hayranlığını başka hayranlıklara tercih etmektir! Mademki Tanrı her şeydir diyorsak, o vakit tek tercihimiz O olmalıdır. Arzular, meşakkatler ve kaygılar insanla birlikte kaybolur, ancak insan Tanrı’da sevgi enerjisi ile yaşar. Tanrı’yla olan beraberliğimiz, yaşam dikkatimizden başka bir şey değildir! Buna rağmen, dünya Tanrı’ya karşı, Tanrı da dünyaya karşı olduğu gerçeğine parmak koyalım. Sevgi nedir? Gerçek sevgi, gönül bağladığımız Tanrı’nın hoşnutluğunu kazanmak, Onun dışında kalan tüm varlıkların beğenisini kazanmaktan daha üstün olduğunu idrak etmektir. Sevgi ateşinin sönük fikirlerde ne denli silik bir kıvılcım nitelikteyse; sıcak beyinlerde ise gürleyen alev niceliğinde olur.

Herkese şen ve mutlu bayramlar dileğiyle, şiddetin ve zorbalığın ortadan kalktığı duyumunun, her yerde yankılanması temennisiyle! Yaşam ürününün çoğalması için, savaşçılar toprağı kanla değil suyla sulasın, öylece dünyaya ve ülkemize huzurlu seneler gelebilecektir” şeklinde konuştu.

Daha sonra kutsal ekmeği takdis eden Melki Ürek, barış ve sevgi temennisi ile kutsanmış ekmeği cemaate dağıttı. Metropolit Ürek, ayin sonrasında kilise bahçesinde ayine katılanlara bir süre sohbet etti. (SAT-7 Türk / İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi