29 Mart 2024 Cuma

İspanya Başbakanı, Yemin Töreninde İncil ve Haç’ın Kaldırılmasını Talep Etti

İspanya’da devlet görevlilerinin yemin konusundaki protokolleri 2014 yılında gevşetilmiş, dini sembollerin kullanılması seçenek haline gelmişti. Bunun üzerine İspanya’nın yeni Başbakanı, Sosyalist ve Ateist Pedro Sanchez, gerçekleşen yemin töreninde Kutsal Kitap ve Haç gibi geleneksel türden objelerin kaldırılmasını talep etti.

Böylece Pedro Sanchez, İspanya tarihinde Kutsal Kitap üzerine yemin etmek istemeyen ilk İspanya Başbakanı oldu.

İlk kez Başbakan olan 46 yaşındaki Sanchez, Madrid yakınlarındaki Zarzuela Sarayı’nda Kral 6. Felipe’nin önünde vicdan ve onurun rehberlik ettiği görevlerini yerine getirmeye, Krallığa sadık kalmaya ve ülkenin anayasasını temel yasa olarak savunmaya yemin etti. Sanchez, hükümeti bir sonraki parlamento seçimlerine kadar en az iki yıl yönetmeyi planlıyor.

46 yaşındaki Sosyalist lider, diğer altı İspanyol partisinin de desteğini alarak bir yolsuzluk skandalı sonrasında başbakanlık görevinden ayrılan Mariano Rajoy’un yerini aldı. Ayrıca önceki Başbakan Mariano Rajoy’un görevden alınması konusundaki fikirlerin de Sanchez’den çıktığı bilinmekte.

Mariano Rajoy İspanya’nın tarihinde, Parlamento’nun güvensiz olarak nitelendirdiği ilk lider olmuştu.

Sanchez’in içinde bulunduğu siyasi partinin 350 koltuklu mecliste yalnızca 84 vekili var.

Bir politikacı olarak, Pedro Sanchez, 2014 yılında parti seçimlerini kazandığı sırada İspanyol Sosyalist Partisi’nin aktivistleri dışında pek tanınmıyordu. Fotojenik iktisatçı ve eski basketbolcu, ciddi iç anlaşmazlıkları yaşayan partiyi birleştirmeyi ve sosyalistleri iktidara geri getirmeyi vaat ederek halkının oylarını kazandı. Sanchez, Aralık 2015 ve Haziran 2016 seçimlerinde PSOE’nin Başbakan Adayı olmuş ve her ikisini de kaybetmişti. Sanchez, 2015’te koalisyon ile azınlık hükümeti kurmaya çalışsa da Meclis’ten güven oyu alamamıştı.

2016’daki erken genel seçimlerinin ardından parti yönetim kurulunun “çekimser oy” kullanarak Rajoy’un azınlık hükümetinin güven oyu almasının sağlanması kararına karşı çıkan Sanchez, 1 Ekim 2016’da PSOE’deki genel sekreterlik görevini bırakmak durumunda kalmıştı.

İspanya Anayasası, Güven oylamasını başlatan partinin, meclis tarafından desteklenmesi halinde, görevden alınacak başbakan yerine, yeni bir başbakan adayı göstermeye hazır olması gerekir. Tüm bu kanunlara göre ılımlı ama iddialı olan sosyalist siyasetçi, partisinin ülkenin yasama organında sadece dörtte birine sahip olmasına rağmen, İspanya Başbakanı oldu.

Sosyal Demokrat İspanya Sosyalist İşçi Partisi’nin lideri Sanchez, Katolik Kilisesi’ni zaman zaman karşısına almasıyla da biliniyor. Sanchez’in parti liderliğine gelirken kullandığı manifestosunda Katolik Kilisesi’ne yapılan yardımların durdurulmasını talep etmişti.

Ayrıca Sanchez’in devlet okullarında dini eğitim için para verilmesini ve kilisenin kimi vergilerden muaf tutulmasını da kaldırmak istediği biliniyor. (CNL News, Strana/OD)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi