29 Mart 2024 Cuma

İsrail Cumhurbaşkanı Rivkin: “Ülkemizdeki Hristiyanların kendilerini sürgünde hissetmemeleri gerekiyor”

İsrail Cumhurbaşkanı rivlin, Yahudi ulus devleti yasa tasarısı tartışmalarına ilişkin, “Kendimize şunu ciddi biçimde sormalıyız: İsrail’i Yahudi ulus devleti haline getirecek yasanın amacı nedir? Bu tasarının kanunlaşması Siyonizm’in başarısını sorgulanabilir hale getirmez mi?” dedi.

Rivlin, İsrail Başsavcılık Ofisi’nin Eilat’taki yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, İsrail’i Yahudi ulus devleti haline getirecek yasa tasarısına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Bu yasa tasarısı, aslında devletin demokratik karakteri ve Yahudilik arasında bir zıtlık olup olmadığı sorusunu akıllara getirmiyor mu?” eleştirisini yöneltti.

İsrail’in Anayasası olarak kabul edilen “Bağımsızlık Bildirgesi”nin İsrail’in Yahudi karakterinin yansıtılması için ek bir yasal düzenlemeye ihtiyacı olmadığının altını çizen Rivlin, “Ülkemizdeki Araplar, Dürziler ve Hristiyanların da içinde olduğu toplulukların, Yahudilerin eskiden kendilerini sürgünde hissettikleri gibi hissetmemeleri gerekiyor” diye konuştu.

Rivlin, “İsrail Bağımsızlık Bildirgesi, sadece tüm vatandaşların sosyal haklar anlamında tam olarak eşit olduklarına güvence altına almıyor, ayrıca din, dil, eğitim ve kültürel haklarda da eşitliği öngörüyor. İsrail Devleti’nin kurucu babaları, devletin Yahudi ve demokratik karakterini birbirinden ayrı tutmamışlardı” ifadesini kullandı.

“Kendimize şunu ciddi biçimde sormalıyız: ‘İsrail’i Yahudi ulus devleti haline getirecek yasanın amacı nedir?” sorusunu yönelten Rivlin, “Bu tasarının kanunlaşması Siyonizm’in başarısını sorgulanabilir hale getirmez mi?” dedi.

Öte yandan, gelecek çarşamba, İsrail Meclisinin oylamasına sunulacak yasa tasarısında “İsrail Yahudilerin tarihi anavatanıdır ve tüm İsrail vatandaşları eşit haklara sahiptir” ifadeleri bulunuyor. Onaylanmasına kesin gözüyle bakılan tasarı, İsrail’in bir anayasası olmadığı için devletin “temel kanunlarının” içine girecek. Yasa tasarısında İsrail devleti, bölgesel bir devlet şeklinde değil tüm dünya Yahudilerinin temsilcisi etnik-dini bir devlet olarak tanımlanıyor.

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi