24 Nisan 2024 Çarşamba

İsrailli Arkeologlar, Ölü Deniz’de Parşömen Arıyor

İsrailli Arkeologlar, Ölü Deniz kıyısında bulunan yüzlerce mağarayı, yağmacılardan tarihi eserleri kurtarabilmek ve din tarihi hakkında bir şeyler bulabilmek ümidiyle mağaraları incelemeye başladı.

Bilim adamları asıl amacın mağaralarda kaldığı tahmin edilen el yazmalarını hasar görmeden kurtarabilmek olduğunu belirtiyor. Daha önce de Kutsal Kitap’a ait el yazmalarının binlerce örneğini bu bölgede bulundu.

İsrail’in eski eserler Kurumunun Genel Müdürü Yisrael Hasson, “Kumran mağaralarında bulunan tarihi ve kültürel mirasımız senelerce yasa dışı kazıların hedefiydi. Birçoğu da çalınmıştı. Kültürel mirasımızı kurtarma konusundaki planımızın asıl hedefi mağaralarda arama ve kazı çalışmalarını yapıp tarihi eserleri devletin de desteğiyle kurtarabilmek ve kanunen korumaktır.” açıklamasını yaptı.

Ölü deniz kıyısındaki mağaralarda ilk ve en değerli el yazmaları, 70 sene önce çölde çobanlık yapan köylüler tarafından bulundu. Söz konusu eserler Kumran yazmaları olarak da biliniyor. İlk keşiflerin arasında Eski Ahit’ten kutsal yazılar, apokrifler ve Yahudi halkı hakkında bilgi veren metinler yer alıyor.

Bulunan tarihi eserlerin M.Ö. 1. ve 3. yüzyıllara ait olduğu söyleniyor. Günümüzde ise, İsrail Ulusal Müzesi’nde sergileniyor.

Tarihi Eser Kaçakçılığı ile Mücadele dairesi  başkanı Amir Ganor, “Ölü Deniz’de yüzlerce mağara bulunuyor. Mağaralara girişler çok zor ve tehlikeli, fakat ekiplerimiz içeri girmeyi başardığında her bir mağarada daha önce yasa dışı kazıların yapıldığı görülüyor. Yasa dışı kazıların izlerine rastlamak çok kırıcı bir manzara.” diyerek duygularını paylaştı.(Olga Daşcinscaia)

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Hristiyanlar, Aşırılık Yanlısı Olarak Damgalanabilir

Christian Concern, hükümetin yayınladığı ‘aşırılık’ tanımına göre Hristiyanların aşırılık yanlısı olarak damgalanma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Aşırılık,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi