29 Mart 2024 Cuma

İstanbul Kutsal Ruh Katedrali’nde Rahiplik Ataması

İstanbul Kutsal Ruh Katedrali’nde Fransisken Rahip Alvaro Rodriguez Vázquez’nin Rahiplik Kutsaması yapıldı.

22 Kasım 2019 tarihinde, İstanbul Kutsal Ruh Katedrali’nde 8 ay önce İstanbul’a gelen ve 29 yaşındaki Meksikalı Alvaro Rodriguez Vázquez’nin görkemli Rahiplik Kutsamasını gerçekleştirildi.

Türkçe, İspanyolca ve İngilizce yapılan ayin, İstanbul Latin Katolik Kilisesi Episkoposu Monsenyör Ruben Tierrablanca tarafından yönetilirken Diyarbakır Keldani Katolik Kilisesi Başepiskoposu Monsenyör Ramzi Garmou ve Türkiye Süryani Katolik Kilisesi Patrik Vekili Korepiskoposu Monsenyör Orhan Çanlı eşlik etti. Süryani Ortodoks Kilisesi Korepiskoposu Monsenyör Melke Akyüz, Rum Ortodoks Kilisesi İstanbul Patrikhanesi temsilcisi, Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve İstanbul’daki Katolik Kilisesi cemaatlerinden, Meksikalıların olduğu bir grup, rahipler ve rahibeler bu çok özel ayine katıldılar.

Giriş ilahisi eşliğiyle Episkopos Tierrablanca’nın önderliğinde ayine giriş alayı başladı. Rahip Alvaro, takdisinden sonra Meksika Celaya Episkoposluğundan gelen Genel Episkopos Yardımcısı Peder Daniel Huerta Ibañez’in yanına oturdu.

Aziz Yuhanna tarafından yazılan Mesih İsa’nın sözleri İzmir Fransisken Cemaatinden Peder Felianus tarafından okunduktan sonra, rahip ataması töreni başladı. Önce Prezbiter olarak bir diyakonun ataması yapıldı.

Daha sonra Monsenyör Tierrablanca verdiği vaazında, “Alvaro Kardeş’in (Fra Alvaro’nun) bu noktaya kadar hangi yollardan geçtiğini hatırlatmak için birkaç sene geriye dönmek istiyorum. Eğer yanılmıyorsam Alvaro Kardeş (Fra Alvaro) de tıpkı birçoğumuzun yaptığı gibi uzun bir ruhani hazırlık ve eğitimden geçti: önce minör seminerine girdi, sonrasında Frati Minori’de çıraklık dönemi olan noviziato olarak rahiplik eğitimi çalışmalarına devam etti. İki senedir de diyakon rütbesini aldı. 13 yılı aşkın bir süredir sevgili kardeşimiz, Rabbi olan Mesih İsa’yla daimi bir diyalog halindeydi; böylece çağrısının doluluğuna ulaşabilmesi için gereken özgür iradesiyle vereceği cevabına yardım etmek üzere Rab onunla gereken zamanı geçirdi. Bu arayışta kuşkusuz karanlık zamanlar da oldu, ama şu anda onu İstanbul’a kadar getiren bu uzun bekleyişin bir cevabı niteliğinde her şeye rağmen Alvaro Kardeş karşımızda duruyor” dedi.

Vaazın ardından, ataması yapılan Rahip Alvaro, tüm cemaat ve Episkoposun önünde Tanrı’nın bir hizmetçisi olmak istediğini ikrar ederek yemin etti. Episkoposun önünde diz çöken rahip, saygı ve itaatiyle Episkoposa ve haleflerine bağlı kalmaya söz verdi. Monsenyör Tierrablanca, tüm misafirlere onun için dua etmeye davet etti.

Kutsamanın sonunda Rahip Alvaro yere uzandı ve Aziz Antuan Kilisesi’nin Başrahibi Peder İosif tarafından Azizlerin Litanisi söylendi. Ardından Episkopos ve rahipler ellerini uzatarak hep birlikte Atama Duasını söylediler.

Meksikalı Genel Episkopos Yardımcısı Peder Daniel stola ve kazulayı doğru bir şekilde giyinmesine yardım ettikten sonra, rahip Alvaro tekrar Episkoposun önüne diz çöktü, ondan ekmek ve içinde şarap olan kupayı aldı.

Törenden sonra Episkopos Tierrablanca ve Rahip Alvaro tarafından tüm cemaate komünyon verildi. Ayin bitmeden önce Rahip Alvaro söz alarak hem duaları hem de dostlukları için herkese teşekkür etti ve aynı şekilde herkes için de dua ettiğini dile getirdi. Ayrıca Peder Daniel’e, Fransisken ailesine ve Episkopos Ruben Tierrablanca’ya özel olarak teşekkürlerini sundu.

Tüm ayin boyunca İzmir’den gelen Dominiken rahip Giuseppe org çaldı. Törenin sonunda tüm cemaat ve misafirlere, katedralin avlusunda Meksika geleneksel şarkıları eşliğinde kokteyl verildi.(SAT-7 TÜRK/ Nathalie Ritzmann)

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi