29 Mart 2024 Cuma

İtalya İçişleri Bakanı, Papa Françesko’ya Muhalif Kardinalle Görüştü

İtalya’nın yeni İçişleri Bakanı Matteo Salvini, Papa Françesko’ya geçtiğimiz yıl bir eleştiri mektubu yazan ve ABD Başkanı Donald Trump’a desteğiyle tanınan ABD’li Kardinal Raymond Burke ile bir araya geldi. Görüşmenin detayında ise İtalyan hükümeti ve Vatikan arasındaki gerginliğin bir yansıması olduğu tahmin ediliyor.

İtalya’nın yeni İçişleri Bakanı ve ‘Kuzey Ligi’ adlı aşırı sağcı partinin de lideri olan Matteo Salvini, Papa Françesko ile arası iyi olmadığı bilinen ABD’li Kardinal Raymond Burke ile geçtiğimiz günlerde bir görüşmede bir araya geldi.

İkilinin daha önce de iki defa görüştüğü biliniyor, geçtiğimiz yıl Papa Françesko’ya eleştiri mektubu yazan dört Kardinalden biri olduğu bilinen Burke’ün Donald Trump destekçisi ve göçmenlere daha mesafeli yaklaştığı biliniyor.

İçişleri Bakanı Salvini’nin sığınmacıların İtalya’ya kabuülü ve Avrupa Birliği konularında Petrus’un Halefi ile uzun zamandır uzlaşma içerisinde olmadığı biliniyor.

İtalya’da birinci parti olan popülist ‘5 Yıldız Hareketi’ ve ‘Kuzey Ligi’nin koalisyon gerçekleştirmesiyle kurulan mevcut İtalyan hükümeti daha korumacı biri eğilimi temsil ederken, Vatikan ise Avrupa Birlikçi bir tutum aldığı biliniyor.

Düzen İçi Çelişkiler Kiliseyi Etkiliyor

Görüşmenin İtalya’nın yeni başbakanı Giuseppe Conte, Papa Françesko ile herhangi bir resmi görüşmede bir araya gelmemişken, protokole aykırı olarak gerçekleşmesi dikkat çekti. Salvini ve Kardinal Burke’nin bir araya gelmesi, İtalya’daki yeni hükümet ve Vatikan arasındaki ilişkileri kötü yönde geliştireceği şeklinde yorumlandı.

Ek olarak, daha önce Donald Trump’ın politikalarına desteği ile gündemde yer alan ve Katolik Kilisesi’nin “daha muhafazakar” kanadını temsil ettiği söylenen Burke’nin Salvini’yle görüşmesi, düzen içi çelişkilerin Kiliseyi de etkilediği şeklinde yorumlandı.

Sığınmacılarla İlgili Anlaşmazlık

Salvini ve Papa Françesko arasındaki zaman zaman gündeme gelen gerilim, son olarak İtalya hükümetinin ‘Aquarius Kurtarma Gemisinin’ taşıdığı 630 sığınmacıyı ülkeye kabul etmemesi ve İspanya’ya yönlendirmesiyle gündeme gelmişti.

Bu kararıyla uluslararası medyanın da eleştiri oklarına hedef olan, AB’nin sığınmacılarla ilgili kararlarını görmezden gelmekle suçlanan Salvini’ye yönelik Papa Françesko, “Sığınmacı sorunu sayılarla ilgili değil, her biri kendi tarihi, kültürü, duyguları ve umutları olan bireylerle ilgili bir meseledir. Bu insanlar, göçmen statülerinden bağımsız olarak, bizim korumamıza ihtiyacı olan erkek ve kız kardeşlerimizdir” ifadelerini kullanmıştı.

Papa, ABD’DEKİ Demokratların ve AB yanlılarının desteğini almasını bilse de, kamuoyunun Salvini’den yana olduğu düşünülüyor.

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi