24 Nisan 2024 Çarşamba

Karayipler’de İsa Mesih’i Anlatan Yazılar Bulundu

Karayipler’de İsa Mesih’i anlatan duvar yazılarının olduğu mağaralar bulundu.

İngiltereli arkeologlar, Porto Riko’da ulaşımı oldukça zor, Karayip Adaları’ndan biri olan Mona Adası’nda bir mağarada yerlilerin ve Avrupa’dan gelmiş olduklarını düşündükleri insanların çizmiş olduğu tahmin edilen Hristiyanlıkla ilgili kaya resimlerine rastladı.

British Museum ile iş birliği içerisinde çalışan Leicester Üniversitesi’nden bir arkeolog grubu bu keşfi gerçekleştirdi ve mağara duvarlarında daha çok geometrik şekiller ve hayvan resimlerinin yer aldığını söyleseler de, asıl ilgi çeken noktanın Avrupa’dan buraya gelmiş insanların duvar yazıları olduğu belirtildi.

Arkeologlara göre, mağaradaki yazıların Amerika kıtasında oluşan kültürlerarası inanç dinamizmi simgeliyor. Söz konusu bölgelere gelen ilk sömürgecilerin yerli halkın kültüründen fazlasıyla etkilendikleri söyleniyor.

Yerlilerin duvar yazılarının yanında Hristiyanlığı anlatan semboller de görülüyor. Semboller arasında Latince ve İspanyolca yazılmış Kutsal kitaptan alıntı ayetler, tarihler, dini isimler yer alıyor.

Mağarada bulunan iki yazı oldukça ilgi çekici, birincisi: “dios te perdone” yani ‘Tanrı sizi bağışlar’, ikincisi ise: “verbum caro factum est” yani ‘Söz beden oldu’. Bu iki yazı özellikle Kutsal Kitap’ta İsa Mesih’in geleceğini ve geldikten sonra anlatılan bölümlerde yer alıyor. Başka bir bölümde ise, İsa Mesih’in çarmıha gerildiği yer olan Golgota’yı ve yanında çarmıha gerilen iki suçluyu da simgeleyen üç çarmıh yer alıyor ve buna ek olarak İsa Mesih’in çarmıhının altında ise latince ‘iesus’ yani ‘İsa Mesih’ yazıyor.

Mona Adası’nda bulunan bu yazıların 16. yüzyılda yazıldıkları düşünülüyor. Avrupalıların ise 1494 yılında, Kristof Kolomb’un ikinci yolculuğu sırasında bu yerlerde bulunduğu yaşadıkları ve muhtemelen bu adaya gelen ilk Avrupalılar oldukları söyleniyor. 2013 yılından bu yana Mona Adası’nda toplam 70 mağara bu şekilde incelendi.(Olga Daşcinscaia)

Hristiyanlar, Aşırılık Yanlısı Olarak Damgalanabilir

Christian Concern, hükümetin yayınladığı ‘aşırılık’ tanımına göre Hristiyanların aşırılık yanlısı olarak damgalanma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Aşırılık,...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde Paskalya Kermesi

Paskalya Bayramı hazırlıkları sürerken, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde de geçtiğimiz hafta sonu “Paskalya Kermesi” düzenledi. Pazar Ayini...

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi