25 Nisan 2024 Perşembe

Kaya Mezarlarında çöpler temizlendi

Bodrum’da Göktepe arkeolojik alanında bulunan kaya mezarları müze müdürlüğü ekipleri tarafından temizlendi.

[huge_it_gallery id=”8″]

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müze Müdür Vekili Tayfun Selçuk, 1. derece sit alanı olan Göktepe arkeolojik alanında ‘nekropol’ olarak tanımlanan antik döneme ait mezarlar bulunduğunu söyledi.

Bölgedeki bazı kaya mezarlarının kimsesizler tarafından kullanılarak kirletildiğini ifade eden Selçuk, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in talimatıyla bölgede temizlik çalışması yürüttüklerini dile getirdi.

Selçuk, “Bölgede bulunan oda mezarlar, çeşitli nişlerle (kaya mezardaki küçük bölüm) zenginleştirilmiş. Kaya mezarlarının bazılarında duvar resimleri bulunuyor. Modern su deposu olan bölgedeki bir oda mezarında nişler içerisinde duvar resimlerinin kullanıldığını görüyoruz” dedi.

Kaya mezarlarındaki resimlerde insan ve aslan figürlerinin değişik renklerle tasvir edilerek ortaya konulduğuna işaret eden Selçuk, “Buradaki eserler tekrar müdürlüğümüzce gözden geçirildi. Konservasyonları hazırlanarak ilgili koruma kurulunun onayı sonrasında gerekli işlemleri tamamlanacak” diye konuştu.

Selçuk, ekiplerin bölgede temizlik ve koruma çalışmalarını sürdürdüğünü anlatarak, şöyle konuştu:

“Buradaki kaya mezarları maalesef kimsesiz insanlar tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmış ve çöplerle dolmuş haldeydi. Yaptığımız çalışmalarla alanı temizleyerek koruma altına aldık. Bölge, Bodrum için çok önemli bir alan. Gerek doğası gerek kültürel altyapısıyla çok önem verdiğimiz, korunması gereken bir yer. Buradaki kaya mezarlarında bir define arayıcılığı gibi bir faaliyetle karşılaşmadık ancak bazı kişiler barınma amacıyla kullanmak istemiş. Bilinçsizce yaptıkları uygulamalar neticesinde ister istemez bazı tahribata neden olmuşlar. Bunların üstünde titizlikle duruyoruz. Artık bu yerleri daha sık kontrol ederek bu tür uygunsuz faaliyetlerin oluşmamasına çalışacağız.” (AA)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi