28 Mart 2024 Perşembe

Kiliselere tehdit TBMM Gündeminde

protestan-kiliseler-dernegiProtestan Kiliseler Derneği’nin, farklı kentlerdeki kiliselere yönelik olarak tehdit mesajları aldıkları ve IŞİD’den şühpelendiklerini açıklamalarının ardından, HDP İstanbul Milletvekili Turgut Öker, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na konu ile ilgili bir soru önergesi verdi. Önergede, “IŞİD’in Protestan ibadethanelerine, din görevlilerine ve ibadethane hizmetlilerine yönelik zirve yapan tehdidine karşı acil olarak hangi önlemler alınacaktır?” sorusuna yer verildi.

Dernek, önceki gün yaptığı yazılı açıklamayla kısa sürede Türkiye genelinde cep telefonu, sosyal medya ve e-posta yoluyla 100’e yakın ölüm ve katliam tehdidi aldıklarını belirterek, yetkilileri göreve çağırmıştı.

Dernek tarafından yapılan açıklamada “Son günlerde sistematik bir şekilde Türkiye’nin farklı k​entlerindeki kiliselerimize yönelik farklı kanallardan, birbirine benzer ve büyük olasılıkla aynı kaynaktan tehditler almaktayız” denilerek, tehditlerin son dönemde arttığı ifade edilmişti.

turgut ökerHDP’li Turgut Öker tarafından verilen soru önergesinde, Dernek’ tarafından yapılan açıklamada “gönderilen tehdit mesajlarının incelendiğinde IŞİD tarafından kullanılan üslup ve içeriğe sahip olduğu” ifadelerine işaret edildi.

‘Soruşturma başlatılacak mı?’

Öker’in sunduğu önergede yer alan sorular şu şekilde:

1. Protestan Kiliseler Derneği’nin 01.09.2015 tarihli yazılı açıklamasıyla kendilerine yönelik sistematik olarak tehdit ve katliam mesajları gönderilmesinin ardından devletin ilgili kurumlarını ve yetkilileri göreve çağırmalarını da dikkate alınarak söz konusu iddialar ve uyarılarına ilişkin herhangi bir soruşturma başlatacak mısınız?

2. IŞİD’in Protestan ibadethanelerine, din görevlilerine ve ibadethane hizmetlilerine yönelik zirve yapan tehdidine karşı acil olarak hangi önlemler alınacaktır?

3. Protestan Kiliseler Derneği’ni ziyaret etmeyi düşünüyor musunuz?

4. Ülkemizdeki hangi din ya da inanç grupları doğrudan veya dolaylı olarak IŞİD tarafından hedef alınmakta ve tehdit edilmektedir? Elinizde bu yönde istihbarat var mıdır?

5. Hangi din ya da inanç grupları IŞİD’den tehdit aldıklarına ilişkin ilgili kamu kurumlarına hangi tarihlerde şikâyet başvurusunda bulunmuştur? Bu şikâyetler üzerine hangi girişimlerde bulunulmuş ve hangi somut önlemler alınmıştır?

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi