19 Mart 2024 Salı

Kıpti Ortodoks Kilisesi’nde Şehitlik Tartışmaları Sürüyor

Kıpti Hristiyanların acımasızca öldürülmesi şehitlik tartışmalarını yoğunlaştırıyor.

Pazar okulunda küçük bir çocuk olan Bassem Al-Janoubie, Mısır Kıpti Kilisesi’nin şehitleriyle ilgili hikayelerden büyülendiğini Religion News’la paylaştı.

Şimdi 40 yaşında grafik tasarımcısı olan Bassem, “Dramatik olaylar ve her azizin yaşadığı sıkıntıların detayları çizgi filmlerden daha fazla dikkatimi çekmişti” diyerek o günleri anlattı. “Onlar, süper kahramanlar gibiydi- kendi inançlarını değiştirme girişimlerine ya da Hristiyanlığını reddettirme çabalarına işkence hatta ölüme rağmen rıza göstermiyorlardı” dedi.

Mısır’ın 2 bin yıllık Kıpti Kilisesi, uzun zamandır şiddet karşısında inançlarını teyit ederek ölenleri kutsama geleneğine sahip.

Son 30 yıldır Kıpti topluluğunda en az 70 can alan ve çok sayıda insanı yaralayan saldırı akımlarını başlattı.  Bu acımasız saldırılar, toplumda şehitlik hakkında bir tartışma başlattı.

Konu, en son (12 Ekim) Perşembe günü yoksul bir Kahire semtindeki bir Kıptik rahibinin bıçaklanarak öldürülmesiyle noktalandı.  Bir şüpheli tutuklandı, ancak öldürme nedeni hala bilinmiyor.

Bir başka Kıpti rahip olan Kahire’nin varlıklı Heliopolis banliyösünden tanınmış Rahip Boules George, 45 kişinin hayatını kaybettiği Palmiye Pazarı’nda kiliselerinin bombalanmasını başlatan IŞİD teröristlerine, kurbanları cennete doğrudan gönderen bir “roket” sağladıkları düşüncesiyle “teşekkür” için televizyon yayınına çıktı.

Terör saldırılarından birkaç saat sonra Mısır Kıpti TV kanalındaki programını izleyenlere, teşekkür eden Peder George, “Bize Mesih’in ölümünü siz verdiniz ve bu hepimizin kazanabileceği en büyük onurdur” diye belirtti.

Birçok Kıpti bu iddiayı reddederek ölümlerin korkunç olduğunu, İsa Mesih’in bir sebep ve amaç için öldüğünü, şiddet içinde ölenlerin sebepsiz öldüklerini söylediler.

IŞİD, 2013’te Müslüman Kardeşler üyesi olan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Morsi (Mursi)’yi devirmesinin ardından Sina Yarımadası’ndaki ayaklanmasını yoğunlaştırdı ve Mısır’da başlıca Kıptiler, Kıpti kiliseler, polis ve askeri tesisleri hedef aldı.

Al-Janoubie, “Biz Hristiyan olduğumuz kadar ayı zamanda Mısır vatandaşlarıyız. Bu bize yöneltilen tacize gururla seyirci kalmayı ve terör şehitlerine yapılan işkenceler hakkındaki Pazar okulu hikayelerindeki aynı rolü, atalarımızın yaptığı gibi, oynamak için bir fırsat veriyor demeyi bırakmalıyız” dedi.

Bununla birlikte, Kıpti lider Papa Tawadros II, kilisenin inananların ölümünden güç aldığı fikrini desteklediğini halka açıkladı.

Tawadros, inananlara 13 Eylül mesajı ile “Şehitlerin kanı, rahiplerimizin gözyaşıyla kapanmış duaları ve kiliseye hizmet edenlerin alın terleri, manevi gücümüzün kaynağıdır” dedi.(religionnews)

İskenderun’da Oruç Dönemi Öncesi Bağışlama Pazarı Ayini

Önceki hafta sonu ‘Et Orucu’na başlayan İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu da ‘Peynir Orucu’na başlayarak 40 Gün...

Gazzeli Genç Kız, SAT-7’ye Konuştu

SAT-7 EKRANLARINDA SAVAŞIN SONLANDIRILMASI VE OKULA DÖNME ÇAĞRISINDA BULUNDU Gazze'de 625.000'den fazla çocuk ve genç aylardır okula gidemiyor...

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi