29 Mart 2024 Cuma

Kırk Şehitler İskenderun’da Özel Bir Ayinle Anıldı

Hatay İskenderun’daki Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nde, hem kilisenin isim bayramı kutlaması hem de ‘40 Şehitleri Anma’ ayini gerçekleştirildi. İskenderun’da her yıl gerçekleştirilen isim günü ayinine katılmak üzere, Türkiye’nin çeşitli illerinden çok sayıda Ermeni vatandaş da kente geldi.

Karasun Manuk Ermeni Kilisesinde düzenlenen ayini Başrahip Tatul Anuşyan yönetirken ayine, Ermeni Kiliseleri Hatay Bölgesi Pederi Avedis Tabaşyan, Kıdemli Peder Kevork Çınaryan, Peder Şahen Ohanyan da katılım gösterdi.

İstanbul’dan gelen koronun ilahiler söylediği ayinde Başrahip Tatul Anuşyan da Karasun Manuk (40 Şehit) Ermeni Kilisesi’nin isminin nereden geldiği ile ilgili bir vaaz verdi. Kırk askerin nasıl şehit olduğunu da anlatan Anuşyan, 4. yüzyılda Sivas’ta Roma İmparatorluğu Ordusuna mensup Hristiyan İmanlısı 40 Genç Askerin, imanlarından vazgeçmeleri için Romalı askerler tarafından soğuk bir havada göle sokulduklarını, imanlarından vazgeçmedikleri için orada donarak öldüklerini ve şehit olduklarını anlatarak; “Ebedi mutluluğa ulaşmak için inançlı olmak gerekir. Dürüst ve doğru olun ki, Tanrı sizi ebedi mutluluğa kavuştursun” dedi.

Ermeni Kiliseleri Hatay Bölgesi Pederi Avedis Tabaşyan ise ayinde yaptığı konuşmada; “Bugün kilisemize İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen Ermeni Cemaatimiz ile bir arada olmanın mutluluğunu yaşamaktayız. Burada hem kilisemizin isim gününü hem de 40 şehitlerimizi anma ayinimizi gerçekleştirdik. Oruç evresine girdiğimiz bu dönemde içinde yaşadığımız coğrafya başta olmak üzere tüm dünyaya barışın hâkim olması için dualarımızı ediyoruz” şeklinde konuştu.

Ermeni Cemaati İskenderun Vakıf Başkanı Garbis Kısadur ise kiliselerinin isim günü ve aynı zamanda oruç dönemi olduğunu ifade ederek; “Bugün kilisemizin isim gününü kutlarken, 40 Şehitlerimizi de anıyoruz. Her yıl düzenlediğimiz ayinimize geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda farklı illerimizden Ermeni vatandaşlarımız yoğun bir katılım göstermiştir. Hepsine hoş geldiniz diyoruz. Misafirlerimiz Samandağ’da bulunan Vakıflı Ermeni Kilisemizde yapılacak ayine de katılım sağlayacaklar” diye konuştu.

Yapılan Türkçe vaazın ardından anma ayini, ilahiler ve dualarla son buldu. İstanbul’dan gelen kafile ile İskenderun’daki Ermeni Cemaati ayin sonrasında kilisenin salonunda bir araya gelerek görüşme ve tanışma fırsatı buldular.

Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen Ermeni Cemaati daha sonra mezarlık ziyaretini gerçekleştirerek, Samandağ Vakıflı Köyü Meryem Ana Kilisesi’nde düzenlenecek olan Surp Badarak Ayini için İskenderun’dan ayrıldı. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi