25 Nisan 2024 Perşembe

Küba, Amerika’dan Gönderilen 17 Bin İncil’i Reddetti

Eski İncil çevirisini tercih eden Küba hükümeti, ABD tarafından gönderilen ‘’yeni uluslararası yayın’’ kriterlerine göre basılmış olan 17 bin İncil’i geri çevirdi.

Kübalı yetkilililer söz konusu davranışını, İncili sevmediğinden değil ‘’yeni uluslararası yayınları’’ kategorik olarak reddetmesinden kaynaklı olduğunu açıkladı.

Bunun başlıca sebebinin ise komünist hükümetin sadece, Kral James tarafından 1611’de tercüme edilen ve o zamandan beri “Kutsal Kitap’ın İngilizceye klasik çevirisi” olarak bilinen versiyonunu doğru olarak kabul etmesinden kaynaklanıyor.

Küba hükümeti 2015 yılında yeni İncillerin basılmasına izin vermeyen yasayı resmi olarak kaldırmıştı. Fakat dışarıdan gönderilen İncilleri yine de reddetmeye devam etti.

Bu yıl da Küba Diyanet İşleri Bakanlığı, Hristiyan yayıncısı Biblica’dan gönderilen ve basım yılı 2016 olan binlerce İncili Miami’ye iade etme kararı aldı.

Hristiyanlık yayıncısı Biblica, daha önce tüm bu yasaklara rağmen aynı basım yılına ait 33 bin İncili Küba sınırları içine sokabilmişti.

Biblica yayınevinin Güney Amerika yöneticisi Esteban Fernandez, söz konusu durum hakkında: ‘’Küba hükümeti İncilin eski çevirisini doğru olarak kabul ettiğinden dolayı ABD’den gelen yeni uluslararası yayına ait kitapları kabul etmiyor. Fakat daha önce Liberty Adası’na aynı yayınevinden tam 33 bin İncil göndermiştik ve herhangi bir sorun çıkmamıştı’’ açıklamasında bulundu.

Kral James çevirisi dışındaki İncillerin adaya sokulması hakkındaki yasakların kaldırılmasından sonra Biblica haricinde Birleşik Devletler’in Güney Baptistlerine ait olan IMB organizasyonu da Küba’ya sorunsuz bir şekilde İncil göndermeyi başaranlar arasındaydı.

Esteban Fernandez’in anlattıklarına göre; Her şeye rağmen adada hala İncil yetersizliği var. Amerika’da aile başına 2 İncil düşerken Küba’da her bir İncil’e 6 kişi düşüyor. Bu yüzden Küba Hristiyanlarının birçoğu İncil sahibi olduğunda gözyaşlarına hakim olamıyor.

Küba Hükümeti 1992 yılında dini örgütlerin faaliyetlerine kısmen izin vererek ülke anayasasına belli başlı değişiklikler getirdi. O zamandan beri Küba topraklarındaki Hristiyanların sayısı artmaya devam ediyor. 2008’de iktidara Raul Castro’nun gelmesi ve 2016’da Fidel Castro’nun ölümünden sonra ise Küba, ekonomik ve politik bir dönüşüme başladı. Bu dönüşüm ise Hristiyanların dini kısıtlamalar ile karşı karşıya kalmalarına neden oldu. Dolayısıyla günümüzde Küba topraklarına Kral James çevirisi dışında bir İncil sokabilmek bile sorun olabiliyor.(cnl.news, azbyka.ru/OD)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi