19 Mart 2024 Salı

Kutsal Kitap, Dünyadaki Tüm Işaret Dillerine Çevriliyor

İncil’i kendi dilinizde okuyamadığınızı hayal edin. Dünyadaki yaklaşık iki bin dil bu fırsattan mahrum kalıyor.

Bir Kutsal Kitap Çeviri Merkezi olan Wycliffe’in dünyaca ünlü Kutsal Kitap çevirmenleri, Kutsal Kitap’a erişemeyen grupların sayısını azaltmak için çalışmaya devam ediyor. Yeni görevlerinden birinin de işitme engelliler için İncil’i dünya çapındaki işaret dillerinin tamamına çevirmek ve dünyadaki tüm işitme engellilerini Tanrı Sözü ile tanıştırmak olduğunu açıkladılar.

Kutsal Kitap Derneği’nin tahminlerine göre, dünya çapında 70 milyona aşkın işitme engelli insan bulunuyor ve sadece %2’si işitme engelli diline çevirisi yapılmış İncil’i okuyabiliyor.

İşitme Engelliler Kutsal KitapKul Derneği’nden Chantal Pegan, dünya çapında 350’ye aşkın işaret dilinin var olmasına rağmen Amerikan İşaret dili ASL dahil olmak üzere hiçbirinde incilin tam çevrilmiş versiyonu bulunmuyor.

Chantal Pegan, “Bazıları ‘İşitme engelliler neden İncil’i olduğu gibi okumuyor?’ diye sorabilir, birçok insandan bunu duyan insanlar olarak seslerle çevriliyiz, dil becerilerimizi geliştirebiliyoruz. Fakat sağır bir insan, bu deneyime sahip olamıyor, dolayısıyla bazı kavramları sözcük olarak görmesi onun söz konusu kavramı anlaması için yeterli değil” diye ifade etti.

Wycliffe’den Andy Keener: ‘’Kutsal Yazılar’da, açıkça Tanrı’nın sözünün tüm insanlar, tüm dünya halkları arasında yayılacağı ve Mesih’in geri döneceği açıkça belirtilmektedir. Tanrı tüm bunları planladı ve onun planını gerçekleştirmek için Wycliffe’i seçti’’ dedi.

Wycliffe uzmanları, İncil’in işaret dillerine tercüme edilmesine yaklaşık 160 milyon insanın ihtiyaç duyduğu açıklamasında bulundular.

Andy Keener: ‘’İncili evde ailenizle iletişim kurduğunuz dilde okumaya başladığınızda orada yazılanların başka halklar için değil, sizin için olduğunu anlamanız çok daha kolaydır‘’ dedi.

Chantal Pegan: “Sağırlar için Tanrı ile iletişim kurmanın en iyi yolu onun sözünü okuyup anlayabilmektir. Bence Tanrı onlarla daha iyi iletişim kurmak istiyor.  O, onu anlamamızı hepimiz için istiyor. Öyleyse neden Kutsal Yazıları işaret dili kullanan insanlar için de çevirmeyelim ki?’’ dedi.

İncil’in belli başlı bölümleri şu ana kadar 30 ana dile çevrildi. Wycliffe, önümüzdeki üç yıl içinde bu sayıya 100 yeni çeviri daha eklemeyi umut ediyor.(cnl.news, adventisty.ru-O.D)

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi