19 Nisan 2024 Cuma

Kutsal Kitap “Sabır” Hakkında Ne Diyor?

Anlık tatminin revaçta olduğu bir dünyada yaşarken, sabır daima yetersiz gelmektedir. Bunun temelinde sürekli stresli olan insanları bu huzursuz duygudan kurtarabilmelerinin tek yolu da sabırdır. 

Kutsal Kitap’ta bu konuyla ilgili şöyle ayetler bulunmaktadır:

Mezmur 37. bölüm 7-9 Ayetler: “7. RAB’bin önünde sakin dur, sabırla bekle; Kızıp üzülme işi yolunda olanlara, Kötü amaçlarına kavuşanlara. 8. Kızmaktan kaçın, bırak öfkeyi, Üzülme, yalnız kötülüğe sürükler bu сени. 9. Çünkü kötülerin kökü kazınacak, Ama RAB’be umut bağlayanlar ülkeyi miras alacak”

Süleyman Özdeyişleri 16. Bölüm 32. Ayet: “Sabırlı kişi yiğitten üstündür,

Kendini denetleyen de kentler fethedenden üstündür.” 

Kendini denetleyen de kentler fethedenden üstündür.” 

Süleyman Özdeyişleri 25. Bölüm 15. Ayet: “Sabırla bir hükümdar bile ikna edilir,

Tatlı dil en güçlü direnci kırar.”

Vaiz 7. Bölüm 8-9. Ayetler: “8.Bir olayın sonu başlangıcından iyidir. Sabırlı kibirliden iyidir. 9 Çabuk öfkelenme, Çünkü öfke akılsızların bağrında barınır.”

1.Korintliler 13. Bölüm 4-5. Ayetler: “4.Sevgi sabırlıdır, sevgi şefkatlidir. Sevgi kıskanmaz, övünmez, böbürlenmez. 5 Sevgi kaba davranmaz, kendi çıkarını aramaz, kolay kolay öfkelenmez, kötülüğün hesabını tutmaz.”

Romalılar 5. Bölüm 3-4. Ayetler: “3.Yalnız bununla değil, sıkıntılarla da övünüyoruz. Çünkü biliyoruz ki, sıkıntı dayanma gücünü, dayanma gücü Tanrı’nın beğenisini, Tanrı’nın beğenisi de umudu yaratır.”

Kolosililer 1. Bölüm 11-12. Ayetler: “11.Her şeye sevinçle katlanıp sabredebilmeniz için O’nun yüce gücüne dayanarak bütün kudretle güçlenmenizi diliyoruz. 12 Bizi kutsalların ışıktaki mirasına ortak olmaya yeterli kılan Baba’ya şükretmeniz için dua ediyoruz.”

İbraniler 10. Bölüm 35-38. Ayetler: “35.Onun için cesaretinizi yitirmeyin; bu cesaretin ödülü büyüktür. 36 Çünkü Tanrı’nın isteğini yerine getirmek ve vaat edilene kavuşmak için dayanma gücüne ihtiyacınız vardır. 37 Artık, “Gelecek olan pek yakında gelecek Ve gecikmeyecek. 38 Doğru adamım, imanla yaşayacaktır. Ama geri çekilirse, ondan hoşnut olmayacağım.”

Yakup 1. Bölüm 3-4. Ayetler: “Bilin ki, bu şekilde sınanmış imanınız tahammül oluşturur. 4  Bırakın tahammül kendi işini tamamlasın; böylece hiçbir eksiği olmayan, tam ve her yönden sağlam kişiler olun.”

1 Petrus 2. Bölüm 20-21. Ayetler: “20.Çünkü günah işleyip dövüldüğünüzde dayanırsanız, bunda övülecek ne var? Ama iyilik edip acı çektiğinizde dayanırsanız, Tanrı’yı hoşnut edersiniz. 21 Nitekim bunun için çağrıldınız. Mesih, izinden gidesiniz diye uğrunuza acı çekerek size örnek oldu.”

Matta 11. Bölüm 28-30. Ayetler: “Ey bütün yorgunlar ve yükü ağır olanlar! Bana gelin, ben size rahat veririm. 29 Boyunduruğumu yüklenin, benden öğrenin. Çünkü ben yumuşak huylu, alçakgönüllüyüm. Böylece canlarınız rahata kavuşur. 30 Boyunduruğumu taşımak kolay, yüküm hafiftir.”

Haz temelli mutluluk arayışlarının günümüz insanını mutlu etmeye yetmediği ruh sağlığı göstergelerinden açıkça anlaşılmaktadır. Psikoloji teorisyenleri, bu noktadan hareketle gerçek mutluluğun ancak bireyin gerçek benliğine ulaşmak için çabalaması sonucunda elde edilebileceğini ileri sürmektedir. Her türlü zorluk, tehdit ve kayıp karşısında dayanma, direnme, göğüs germe ve sonucu bekleme eğilimi, duygusal, bilişsel, davranışsal boyutlarda yaşanan çözümleyici psikolojik bir süreç ve başa çıkmaya yardımcı bir tutum olan sabır, söz konusu hedefe oldukça uygundur.

Sabır, pozitif psikoloji yaklaşımına göre güçlü bir kişilikte bulunması gereken, psikolojik iyi oluşa olumlu etki yapan, kendini gerçekleştirmiş bireyin özelliklerinden biridir. Sabrın pozitif psikolojide karakter gücü kabul edilen maneviyat ve dindarlık üzerinde de güçlü bir etkisi vardır.

Dolayısıyla bir duygu olmanın ötesinde bilişsel yönden temellendirilip davranışa dönüştüğü ve tutumlaştığında karakter gücü olan sabır, hem manevî gelişimi hem de bireysel gelişimi desteklemek suretiyle psikolojik iyi oluşa katkı sağlamaktadır. (cnl.news/OD)

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi