24 Nisan 2024 Çarşamba

Kutsal Kitap’la İlgili Gerçekleri İşaret eden 2017’nin 7 Arkeolojik Bulgusu

2017, araştırmacıların İsa Mesih’in mezarı ile ilgili tarihsel dökümanları güçlendiren yeni analizler de dahil Kutsal Kitap’taki öykülerle bağlantılı çok sayıdaki arkeolojik keşiflerin gerçekleştiği bir yıl oldu.

2017’de yapılan Kutsal Kitap’a dayalı arkeolojik bulgulardan en büyük yedi tanesi şöyle:

1.İSA MESİH’İN MEZARI:

Yeruşalim’deki Kutsal Kabir (Yeniden Diriliş) Kilisesi’nin yenilenmesi geçen yıl başladı, ancak Kasım ayında ünlü sit alanının içinde yer alan İsa Mesih’in cesedinin çarmıha gerildikten sonra dinlendiği düşünülen mezarın daha önceki tarihsel hesaplarla örtüştüğünü ortaya çıkaran yeni bilimsel testler yapıldı.

Mezarın orijinal kireç taşı yüzeyi ile onu örten mermer döşeme arasındaki harç örnekleri toplanıp optik olarak uyarılmış luminance kullanılarak analiz edildi. Bu, araştırmacıların, kuvars tortusunun en son ne zaman ışığa maruz kaldığını ortaya çıkarmasına yardımcı oldu.

Mezarın tarihi Milattan Sonra 345 Yılı’na kadar gidiyordu. Bu da Roma’nın ilk Hristiyan imparatoru Konstantin’in, mezarı 326 yılı civarında keşfetmesini ve kutsal bir yer olarak korumaya aldığını yazan tarihsel kaynaklarla örtüşüyor.

2.YERUŞALİM’İN BABİLLİLER TARAFINDAN KEŞFİ:

Geçtiğimiz Temmuz ayında, İsrail Eski Eserler Kurumu tarafından Yeruşalim Duvarları Milli Parkı’nda yürütülen kazı çalışmalarında, Eski Antlaşma’da yazıldığı gibi, Yeruşalim’in M.Ö. altıncı yüzyılda Babil İmparatorluğu’ndan Kral Nebukadnezar tarafından fethine işaret eden çok sayıda kanıt bulundu.

İsrail Eski Eserler Kurumu, kömürleşmiş ahşap, üzüm çekirdekleri, çanak çömlek, balık terazileri ve kemikler gibi çeşitli benzersiz ve nadir eserler bulduğunu söyledi.

Kurumun bir videosunda “Bu bulgular, – Yeruşalim’in zenginliğini ve karakterini tasvir ediyor ve kentin Babillilerin eline nasıl bırakıldığını da kanıtlıyor” deniyor.

3.YAKUP’UN İLK VAHYİ:

Texas Austin Üniversitesi İncil akademisyenleri, geçtiğimiz Kasım ayında, Yakup’un  ilk vahyinin “orijinal bir kopyasını” keşfettiklerini ortaya çıkardı. Bu metin, Kilise tarafından saptanan eski bir Hristiyan metni olduğu belirtildi.

Araştırmacılar, Oxford Üniversitesi’ndeki arşivleri incelerken, beşinci veya altıncı yüzyılda yazılmış el yazmalarının parçalarını buldu.

Yeni Ahit kitaplarının dışında kaldığı için inanışa ters düştüğü düşünülen metin, İsa’nın Yakup’a cennetle ilgili yaptığı vahiyleri içerir.

Antik metin, çoğunluğu Kıptice yazılan, Nag Hammadi Kütüphanesi’nin bir parçası olarak ikinci ve altıncı yüzyıl arasında bir araya getirilen 52 elyazmasının parçası.

4.AZİZ PETRUS’UN KEMİKLERİ

Roma’daki bir işçi, geçtiğimiz Eylül ayında Cappella’daki Santa Maria Kilisesi’ndeki kil küplerinin içinde İsa’nın Havarilerinden biri olan Aziz Petrus’a ait olduğu iddia edilen kemikleri buldu. Aziz Petrus, Roma Katolikleri tarafından ilk Papa olarak görülür.

Vatikan, kemiklerin orijinalliğinin yorumlamadan önce yeni kalıntıların ve Aziz Petrus’un diğer kemiklerinin DNA karşılaştırmasını bekleyeceğini söyledi.

Kutsal Kitap, Aziz Petrus’un pişman olmadan önce üç defa İsa Mesih’i inkar ettiğini ve daha sonra birinci yüzyılda Roma’da bir Hristiyan şehit olarak öldürüldüğünü yazar.

5.İSA’NIN HAVARİLERİNİN EVİ:

Petrus’la ilgili bir başka keşif, Ağustos ayında, arkeologlardan oluşan bir ekip tarafından, üç İsa öğrencisinin evinin bulunduğu, Celile Denizi kıyısındaki Kayıp Roma şehri Julias’ın bulunduğunu söylemesiyle ortaya çıktı.

Julias, Beytsayda kasabasının bir parçası olarak inşa edilmiş, İncil’de Yuhanna 1: 44’de Filipus, Andreas ve Petrus’un memleketi olarak belirtilir.

“Kilit keşif, bölgede gelişmiş bir Roma tarzı hamamının bulunmasıydı. Bu, bölgenin sadece bir balıkçı köyü değil, bir şehir olduğunun göstergesidir…”

6.KRAL DAVUT’UN SAVAŞI:

Arkeologlar, Ocak ayında 10. yüzyıldan kalma eski bir sur duvarını kazdıklarını açıkladılar.  Kutsal Kitap’ta 2. Samuel 8:13’e göre, Güney İsrail’in Arava çöl bölgesinde, Kral Davud’un Edom ülkesini ele geçirdiği belirtilmiştir.

Araştırmacılar, duvarın yakınlarında bir bakır eritme bölgesi de buldular.

Bölge yakınlarında bulunan çok sayıda sapan taşı da Kutsal Kitap’ta geçen büyük savaşın kanıtı olarak görülmektedir.

Yapıyı keşfeden ekibin başkanı Tel Aviv Üniversitesi’nden Erez Ben-Yosef, o zamanlar bakırın askeri örgütler için büyük bir değere sahip olduğuna dikkat çekti.

7.ANTIK ÇAMUR ATÖLYESI:

İsrail’deki Cana kasabasının yakınlarında antik bir çamur atölyesinin keşfedilmesi, İsa’nın suyun şarap haline getirildiği düğün olarak bilinen en ünlü İncil hikayelerinden birine geri görürür bizi.

AFP’nin haberine göre, Arkeolog Yonatan Adler ve ekibi, ”  Atölyedeki torna tezgahının yanında   tebeşir taşından kupalar ve çanaklar  ile birlikte taş kaplarının  içlerinin çömlekçi çarkı ile boşaltma işlemi sırasında atılan binlerce silindirik tebeşir içi ” buldu.

Yuhanna 2: 1-12, Celile’nin Cana bölgesinde, İsa Mesih’in ilk mucizesini yaptığı düğün ziyafetinden ve ayrıca Yahudi arındırma ayinleri için kullanılan altı büyük taş su kavanozundan bahseder.

Arkeolog Adler, böyle taş kavanozlarının bölgede bubun gibi bir yerde üretileceğini belirtiyor.

Burada heyecan verici olan şey, Celile’de taş kaplar üretildiğini gösteren ilk fiziksel kanıtlara ulaşılmış olmasıdır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi