28 Mart 2024 Perşembe

Kutsal Kitap’ta Bahsi Geçen Psikolojik Sağlık Nedir?

Faith Angle adlı Hristiyan forumunda konuşan Nörobiyoloji uzmanı Doktor Curt Thompson, psikolojik olarak sağlıklı olmanın ne olduğunu anlattı.

Doktor Curt Thompson

Dr. Thompson: “Elçi Pavlus bugün hayatta olsaydı, aklın mevcut bilimsel anlayışı hakkında kesinlikle yorum yapardı” dedi.

Thompson hem Psikiyatrist hem de nörobilim ile Hristiyan maneviyatı arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamaya çalışan Being Known organizasyonunun kurucusudur. 

Curt Thompson, 4 yıl bir tıp fakültesinde eğitim almasının yanı sıra 4 yıl da psikiyatri eğitimi almıştır.

Dr. Thompson konuşması sırasında yüzünde bir tebessüm ile tüm eğitim hayatı boyunca zihinsel sağlık üzerine tek bir dersi bile kaçırmadığını anlatıyor.

Curt Thompson: “Bir psikiyatriste gittiğinizde, psikiyatristin psikolojik sağlığın tam olarak ne olduğunu bilmesini beklersiniz. Fakat bizler psikolojik sağılığın ne olduğundan ziyade patolojiyi tanımlamak için eğitiliyoruz. Beynin sağlıklı olmadığı, durumları tespit edebiliriz, mesela kişi depresyonda veya streste olduğunda vs. Fakat psikolojik sağılın ne olduğunu anlamakta zorluk çekiyoruz.” dedi.

Thompson, forumdaki soru – cevap bölümünde, “Psikolojik sağılık nedir? Bunu tam olarak kim biliyor?” sorusuna şöyle cevap verdi: “Psikolojik hastalığının ne olduğu ve ne olmadığına dair kesinlikle güvenilir bir bilimsel kanıt yoktur. İki tür insan vardır: bunun farkına varıp da bu durumun içine düşenler birde farkında olmadan psikolojik sorunlar yaşayanlar. Geriye kalan her şey bu kavramlara gösterdiğiniz ciddiyet meselesidir. Kendimizi bilincimizin sınırlarında bulabileceğimiz çeşitli durumlar vardır. Aynı şekilde bizleri uzun zamandır derinden etkileyen konular da mevcuttur. Sağlıklı bir psikolojinin ne olduğunu anlayabilmemiz için öncelikle enerji ve bilgi akışını düzenleyen beynin içindeki somutlaşmış, birbiriyle ilişkisel süreçlere sahip olan zihninizi tanımlamakla başlamalıyız.” dedi.

Nörobilimci, aklımızın sadece beynimizi değil tüm vücudumuzu kapsadığı gerçeğinin artık somutlaştığını açıkladı.

“Örneğin, huzursuz olduğumuzda bunu beynimizde değil bağırsaklarımızda hissediyoruz. Yani beynimiz sadece kendi içerisinde olup biten bir süreçle sınırlı kalmayarak tüm vücudumuzla bağlantılı bir şekilde çalışmaktadır. Yenidoğanın beynindeki nöronlar, diğer insanlarla etkileşime girene kadar hayatta kalmak için gerekli olan bağlantıları oluşturmaya başlamaz. Bu etkileşimler, bedenlerimizde veya hafif ses dalgaları yoluyla bedenler arasında bir enerji akışı ile beraber başlar. Bu tanım elçi Pavlus’un sözlerini hatırlatıyor. İnsanların zihinlerini yenilemesi sadece hayal gücümüzün bir ürünü değildir. Aksine bedenimiz ile doğrudan ilgilidir. Dolayısıyla psikolojik sağılığın somutlaşmış halinin, kişilerarası etkileşimlerle yakından ilgili olduğunu söyleyebiliriz.”

Elçi Pavlus Romalılar kitabının 12. Bölümünün 2. Ayetinde şöyle yazıyor: “Bu çağın gidişine uymayın; bunun yerine, Tanrı’nın iyi, beğenilir ve yetkin isteğinin ne olduğunu ayırt edebilmek için düşüncenizin yenilenmesiyle değişin.”

Efesliler 4: 22–24’te de şöyle yazıyor: “Önceki yaşayışınıza ait olup aldatıcı tutkularla yozlaşan eski yaradılışı üzerinizden sıyırıp atmayı, düşüncede ve ruhta yenilenmeyi, gerçek doğruluk ve kutsallıkta Tanrı’ya benzer yaratılan yeni yaradılışı giyinmeyi öğrendiniz.”

Curt Thompson: “Sağlıklı bir zihin, müreffeh bir zihindir – esnek, uyarlanabilir, tutarlı ve enerjiktir. Günümüzde bilimin uzun yıllar içerisinde elde ettiği bu tespitler, Kutsal Kitapta yazılanlarla birebir örtüşmektedir. Nöroloji biliminin ve Kutsal Kitabın zihnimizi kontrol altında tutabileceğimiz ve onu iyileştirebileceğimize dair birbiriyle uyumlu yöntemler ortaya koymasından çok etkileniyorum” dedi. (cnl.news / O.D)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi