24 Nisan 2024 Çarşamba

Lekima Tayfunu Çin’i Vurdu

Lekima Tayfunu Çin’de en az 13 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. 1 milyon insan tahliye edilirken,16 kişi ise kayıp.

Lekima Tayfunu, cumartesi günü Tayvan ve Çin’in finans başkenti Şangay arasındaki Wenling’te etkili olmaya başladı. “Süper Tayfun” diye tanımlanan Lekima, karaya ulaşmadan önce güç kaybetti, ancak yine de saatteki hızı 187 kilometreyi bulan rüzgarlar oluşturdu.

Tayfunun karaya vurduğu yerin yakınlarındaki Wenzhou’da ise toprak kayması gerçekleşti. Tayfunun, Zheijiang bölgesine doğru ilerlemesi ve 20 milyondan fazla nüfusa sahip olan Şangay’a ulaşması bekleniyor.

Kurtarma ekipleri mahsur kalan sürücüleri kurtarmaya çalışırken, ağaçların devrildiği ve elektrik kesintilerinin yaşandığı bildirildi. Kentte fırtınaya hazırlanan yetkililer 1.000’den fazla uçuşu ve tren hizmetini iptal etti.

Tayfunun Şangay’a ulaşana kadar zayıflaması bekleniyor, ancak tehlikeli olabilecek sel riski hala devam ediyor. Ningbo Şehri kurtarma ekibi başkanı Fu Songliang Reuters’e verdiği demeçte, “Felaket bölgeleri çoğunlukla kırsal-kentsel entegrasyonbölgelerinde bulunuyor. Buralar alçak bölgeler. Dağlık alandan gelen sel birleşip aşağı indiğinde, bu bölgeler oldukça ciddi bir şekilde etkileniyor” dedi.

Şangay’dan 250 bin kişinin, Zhejiang bölgesindeki diğer yerlerden ise 800 bin kişi tahliye edildi. Çin medyası bölgede yaklaşık 2,7 milyon evin elektriksiz kaldığını duyurdu. Şinhua Haber Ajansı’na göre yılın dokuzuncu tayfunu olan Lekima, yıllardır görülen en kuvvetli fırtına. Uzmanlar, tayfunun saatte 15 kilometre hızla kuzeye doğru ilerlediğini belirtti.

Büyük bir depremin ardından oluşan tayfunun, toprak kayması riskini artırdığı açıklandı. Lekima şu anda batı Pasifik’te etkili olan iki tayfundan biri. Daha doğuda Krosa Tayfunu etkili oluyor. 

Krosa, Mariana Adaları’nın kuzeyi ve Guam’daşiddetli yağışlara neden oluyor. Uzmanlar tayfunun kuzeybatı yönünde ilerlediğini ve önümüzdeki hafta Japonya’yı vurabileceğini söyledi. (BBC)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi